هشت کتاب که معماران باید قبل از مرگ بخوانند!

هشت کتاب که معماران باید قبل از مرگ بخوانند!

به قلم: سمانه زارعی

معماری یکی از رشته‌هایی است که علوم مختلفی در آن وجود دارد. معماران برای اینکه اطلاعات جامعی راجع به این زمینه پیدا کنند؛ لازم است مطالعه زیادی داشته باشند. خواندن هر یک از کتابهای مرتبط به مهارت و ایجاد خلاقیت متخصصان کمک می‌کند. در این مطلب تعدادی از کتابهای رشته معماری که خواندن آنها برای هر معمار ضروری است معرفی شده است.

قالیشویی ادیب

 

کتاب نویفرت

نویفرت

از جمله پرفروشترین کتاب‌های معماری، کتاب «اطلاعات معماری NEUFERT 2019» است:
این کتاب تازه‌ترین چاپ کتاب نویفرت است که توسط معمار بزرگ آلمانی ،ارنست نویفرت در سال 1936 تدوین و به چاپ رسید. اطلاعات این کتاب با استفاده از اطلاعات کاملی که درباره جزئیات طراحی ساختمان و انواع کاربری‌های آن می‌دهد کمک شایانی برای معماران است. مهندسین برای انجام یک طراحی باید اطلاعات کاملی در مورد ضروریات و تمام اجزای تشکیل دهنده پروژه داشته باشند تا بتوانند طرحی استاندارد بر طبق ضوابط طراحی کنند.

 

معماری زنده

یکی دیگر از کتاب های معروف معماری، کتاب «معماری زنده» نوشته راشل آرمسترانگ و ترجمه جعفر یعقوبی است؛ این کتاب به این موضوع پرداخته است که چطور می‌توان با استفاده از زیست شناسی ترکیبی ، فضاها را از نو ساخت و جانی دوباره به یک فضای عمومی و شهری داد.
در قسمتی از این کتاب می‌خوانیم: مهم‌ترین ویژگی پروتوسلول‌ها ایجاد دیدگاهی نوین در معماری است. به نوعی که طراحان از تشبیه ساختمان به ماشین بی‌نیاز خواهند بود. از پروتوسلول‌ها می‌توان در طراحی و تحول در مواد استفاده کرد. آن‌ها برنامه‌ریزی شیوه‌های طراحی را نیز تا حدی انجام می‌دهند. همچنین نقش آنان در دست کاری محیط‌های پیچیده نیز انکارناپذیر است. این سلول‌ها رابطی میان طراحی‌های انسان و محیط طبیعی هستند. پروتوسلول‌ها تجسم منحصر به فرد پارادایم‌های جدیدی در طراحی هستند و روابط جدید و پویایی میان معماری و محیط ارائه می‌کنند. با استفاده از پروتوسلول‌ها می‌توان میان محیط و معماری پارامترهای هم راستا یافت و مرزهایی که این دو حیطه را از هم جدا می‌کند برداشت. پروتوسلول‌ها به محیط این امکان را می‌دهند که به طور مستمر مواد را خوانده و منابع را در حوزه زمانی و مکان موجود شناسایی کنند. از این راه می‌توان به نقشه‌هایی دست یافت که فضاهای انسانی و طبیعی را با هم ادغام کند.

 

مبانی طراحی معماری

این کتاب که نسبت به بقیه کتاب‌های این لیست کتاب تخصصی‌تری است، برای شرکت در آزمون نظام مهندسی معماری توصیه می‌شود. دارای 6 فصل است که از مقدمات و ابتدایی‌ترین توضیحات گرفته، تا طراحی نمای انواع فضاها را شامل می‌شود. این کتاب همچنین نمونه ساختمان‌های موفقی از تهران، شیراز، لواسان و … را مثال زده و تحلیل کرده است. همچنین این کتاب دارای آزمون‌هایی برای آمادگی ورورد به جلسه آزمون طراحی کرده است. به طور کلی مباحثی که در این کتاب دو جلدی است شامل الزامات، قوانین و مقررات شهرسازی، ضوابط ساخت و ساز شهری، ضوابط شهرسازی و معماری برای معلولین و اصول طراحی مسکن می‌باشد.

 

 ایده‌های بزرگ برای آپارتمان‌های کوچک

این کتاب ابتدا با توضیحاتی در رابطه با طراحی داخلی ذهن شما را آماده کرده و سپس نکاتی را برای تسهیل، اصلاح طراحی و چیدمان در آپارتمان های کوچک متراژ بیان خواهد کرد. نمونه های جذاب دنیا را بررسی کرده و در آخر به معرفی نمونه ای منحصربفرد در ایران خواهد پرداخت.

 

هنرمند و دیزاینر

کتاب هنرمند و دیزاینر از کتاب‌های شناخته شده معماری است. برونو موناری از مهم‌ترین پیشگامان هنـر، دیزایـن و گرافیـک در قرن بیستم بود. او در زمینه‌های مختلف بیان تجسمی (نقاشـی، مجسمه‌سازی، فیلمبرداری، پروژه صنعتی، گرافیک) و غیرتجسمی (نویسندگی، شعر، مطالب آموزشی) و با انجام پژوهش‌های چندوجهی با موضوع حرکت، نور و استفاده از بازی برای رشد خلاقیت و تخیل در کودکان، آثاری ماندگار از خود به‌ جای گذاشته است. کتاب حاضر ترجمه از نسخه اصلی کتاب «هنرمنـد و دیزاینـر» از زبان ایتالیایی به فارسی است. این کتاب می‌تواند مرزهای باریک میان هنر و دیزاین را پررنگ‌تر کند.
این کتاب هم در سال 1401 از سوی انتشارات کتابکده کسری به چاپ رسیده است.

 

روش تحقیق

کتاب «روش تحقیق» مجموعه ­ای از فعالیت‌­های عملی و کاربردی است که درک طراحی به عنوان یک روش تحقیق در توسعه معماری را ممکن می‌سازد. در این کتاب از ایده ابزار تولید معماری به عنوان وسیله‌ی توصیف، تئوری­ سازی و توضیح استفاده شده است، امکاناتی چون نقاشی، نمودارسازی، نشانه­ گذاری، کارتوگرافی و سایر نمایش‌­های گرافیکی در فرایند تحقیق مورد بررسی قرار گرفته­‌اند و نتایج تحقیق را به فرایند طراحی نزدیک ساخته­‌اند.

ری لوکاس کتاب حاضر را این گونه تعریف می­‌کند: «این کتاب علاوه بر آنکه فنی و فناورانه است، حیاتی و معتبر نیز هست». هدف این کتاب بررسی روش‌­های تحقیق متناسب با علوم ­انسانی معماری است. این کتاب متشمل بر دو بخش است. بخش نخست، متشکل از هفت فصل شامل مراحل کار و تعریف پروژه تحقیقاتی جهت نوشتن است و بخش دوم در هشت فصل شامل تحقیقات متنوع فرهنگ مادی، سیاست فضا، تحقیقات مردم­ نگاری و روش ­های متنوع از مصاحبه است تا نقشه‌برداری.

 

زبان تحلیل

کتاب «زبان تحلیل» درک مفاهیم معماری را در روایتی از تجربه نویسندگان دنبال می‌کند. این کتاب بیش از آن‌ که بر نتیجه تفکر تمرکز داشته باشد، بر روند تفکر و موانع این مسیر متمرکز است و تلاش دارد این جریان را به روشنی بیان کند. این کتاب در قالب 6 فصل تصویر-محور، به زبان روایی و با هدف پرورش نگاه نقادانه در میان معماری‌آموزان، تألیف شده است. نگرش نقادانه روشی اثربخش برای کشف مفاهیم طراحی معماری از قبیل هندسه و تناسبات، فرم، مصالح، سازه، تزئینات و در مجموع، ساختارهای پنهان یک بنا است.  همچنین شناخت معمار را از بناهای مختلف را افزایش می‌‌دهد و مفاهیم پایه را در ذهن او، تثبیت می‌‌کند.
این کتاب در سال 1400 از سوی انتشارات عصر کنکاش به چاپ رسیده است.

 

روایت‌های آوانگارد

و در نهایت کتاب «روایت‌های آوانگارد»؛ این کتاب مجموعه‌ی 14 گفتگوست که در فاصله دسامبر 2013 تا 2014 با برخی از شاخص‌ترین استادان موسسه معماری کالیفرنیای جنوبی انجام شده است. روایتی که سای  آرک در میان مدارس پیشرو و در گفتمان معماری معاصر ارائه می کند، روایتی تکصدایی نیست. این روایت از درهم ِ آمیختگی آواهای متفاوتی ایجاد می‌شود. آواهایی که راوی ِ عصیان‌اند ،راوی انقلاب، راوی پیشرفت و دگرگونی ِ مدام؛ آواهایی که مدام در حال بازبینی خویش‌اند، گفتگوهای این مجموعه به درونمایه‌هایی همچون کار حرفه‌ای این معماران، تدریس شان و نیز گفتمان و فرهنگ معماری معاصر می‌پردازند و از این راه تلاش می‌کنند بازتابی از این روایت ارائه دهند.

منبع: ibna.ir

واتس‌اپ تلگرام

دیدگاه کاربران

ثبت دیدگاه