Chidaneh.com placeholder image

آشنایی با آلوده ترین قسمت های آشپزخانه

خانه داری :خیلی‌ها فکر می‌کنند که فقط سینک ظرفشویی یا سیم و اسکاچ جزو آلوده‌ترین وسایل آشپزخانه هستند و باید آنها را با مواد شوینده شست، در حالی که متخصصان صنایع غذایی می‌گویند برخی دیگر از وسایل آشپزخانه هم می‌‌توانند آلودگی‌های محیطی و غذایی را در خود نگه دارند… اگر این وسایل به درستی شسته و استفاده نشوند، حتی می‌توانند عامل انتشار انواع میکروب‌ها مانند ای-کولای، سالمونلا، لیستریا و قارچ‌ها در میان لوازم آشپزی یا حتی غذاها باشند. در ادامه همین مطلب، شما را با این 6 وسیله آلوده آشنا می‌کنیم.

 

فیلم نت
فیلم نت

 سطل زباله

مهم نیست که شما چقدر تمیز و با دقت هستید، سطل زباله انبار خرده غذا، آب گوشت و دیگر مواد کثیف و آلوده است. به همین دلیل است که همیشه بو می دهد. این بو در نتیجه جمع شدن انواع باکتری ها و قارچ ها به وجود می آید. دست زدن به در سطل آشغال و سپس لمس سطوح دیگر موجب انتشار آلودگی ها می شود.

راهکار: هر هفته یکبار سطل زباله خود را بیرون ببرید یا آن را با فشار آب زیاد بشویید. مواد ضدعفونی کننده را داخل و بیرون سطل اسپری کنید، اجازه دهید چند دقیقه روی سطح باقی بماند و در معرض هوا خشک شود. اگر سطل زباله شما درون کابینت قرار دارد، فراموش نکنید دستگیره ها و در کابینت را نیز ضدعفونی کنید.

 

دربازکن
معمولا از دربازکن‌های دستی یا برقی برای باز کردن در انواع کنسرو و تن ماهی استفاده می‌شود و بیشتر ما هم آن را پس از استفاده (بدون شستن) داخل کشوی قاشق‌ها می‌اندازیم اما این کار می‌تواند باعث باقی ماندن مقداری از محتویات تن ماهی یا کنسرو روی چرخ‌های دربازکن و رشد و تکثیر انواع قارچ‌ها، کپک‌ها و باکتری‌ها در سطح این وسیله و سایر وسایل داخل کشو شود. دربازکن باید پس از هر بار استفاده با آب گرم و مایع ظرفشویی به کمک یک مسواک، خوب شسته شود

 

جاچاقویی

این روزها خیلی‌ها دوست دارند بسته‌های بزرگ و کوچک چاقو را که حاوی یک جاچاقویی و تعدادی چاقو با اندازه‌های مختلف است، بخرند و آن را در آشپزخانه قرار دهند تا هر زمانی که به هر مدل چاقو نیاز داشتند، در دسترسشان باشد اما شما به‌عنوان خانم خانه، یادتان می‌آید آخرین باری که سطح داخلی و بیرونی این جاچاقویی را با مواد شوینده شستید، کی بود؟ برای شستن این وسیله باید یک ظرف گود را پر از آب گرم، پودر صابون و کمی مواد ضدعفونی‌کننده کنید، سپس جاچاقویی را چند دقیقه داخل این محلول بگذارید و پس از خارج کردن، تمام زوایای آن را با یک مسواک یا برس کوچک به خوبی بشویید و آب بکشید. پس از خشک شدن کامل، می‌توانید چاقوها را در جای مخصوص خود قرار دهید. از آنجا که شما چاقوها را پس از خارج کردن از جایشان و پیش از استفاده نمی‌شویید، بنابراین امکان آلوده شدن چاقوهایی که محفظه نگهداری آنها هرگز شسته نمی‌شود، بسیار زیاد است بنابراین بهتر است جاچاقویی حداقل ماهی یکبار شسته شود.
 

جامیوه‌ای
اگر عادت دارید میوه‌ها را نشسته داخل جامیوه‌ای بگذارید و جامیوه‌ای را هم سال تا سال نشویید، باید مطمئن باشید که بزرگ‌ترین عامل انتشار لیستریا، سالمونلا، کپک‌ها و قارچ‌ها در یخچال شما جامیوه‌ای است. میوه‌های نشسته، اگر کمی هم رطوبت داشته باشند، می‌توانند باعث تولید میکروب‌های مختلف، کپک‌ها و قارچ‌ها در محل نگهداری‌شان شوند. اگر این محل نگهداری جامیوه‌ای یخچال باشد، باید برای پیشگیری از رشد، تکثیر و انتشار عوامل آلودگی به درون یخچال و مواد غذایی مختلف، حداقل ماهی یکبار جامیوه‌ای را به خوبی بشویید. برای شستن جامیوه‌ای کافی است مقداری آب گرم را با صابون یا هر ماده پاک‌کننده دیگری مخلوط کنید، کمی جوش‌شیرین به آن بیفزایید و این محلول را داخل جامیوه‌ای بریزید و اجازه دهید حدود 2 ساعت در آن باقی بماند. سپس جامیوه‌ای را به خوبی آبکشی و خشک کنید و آن را سرجایش قرار دهید.
 

جاگوشتی در یخچال یا فریزر

آب گوشت خام حاوی سالمونلا و ای-کولای است. اگر این آب به مواد غذایی دیگر شما نشت کند (به خصوص اگر قرار باشد آن مواد غذایی را خام مصرف کنید) حتما باعث آلوده شدن آن ماده غذایی و بیمار شدن شما در اثر مصرفش می‌شود بنابراین همیشه طبقه‌های پایینی یخچال یا فریزر را برای نگهداری گوشت‌ خام انتخاب کنید. گوشت را طوری بسته‌بندی کنید که آب آن نشت نکند و اگر طبقه‌های یخچال یا فریزر، آلوده به آب و خونابه گوشت شد، بلافاصله آنها را خارج کنید و با آب گرم و مواد شوینده بشویید تا جلوی تکثیر و انتشار میکروب‌ها را در یخچال و فریزرتان بگیرید.
 

قطعه‌های چرخ گوشت
تمام قطعات چرخ‌گوشت که با گوشت خام در تماس مستقیم هستند یا آب گوشت هنگام چرخ کردن روی آنها می‌پاشد، در صورت تمیز نشدن،‌ آلوده به میکروب سالمونلا می‌شوند. به همین دلیل باید تمام قسمت‌های چرخ گوشت را پس از استفاده با آب گرم و مواد شوینده خوب بشویید. قسمت‌هایی که قابل جدا کردن نیستند هم با دستمال آغشته به آب گرم و مواد شوینده پاک کنید تا باعث تکثیر و پخش میکروب در آشپزخانه و کابینت نگهداری چرخ گوشت نشود.
 

جاظرفی
جاظرفی‌های استیل که کنار سینک ظرفشویی قرار می‌گیرند، می‌توانند باعث رشد و انتشار انواع میکروب‌ها و باکتری‌ها باشند. این جاظرفی‌ها باید ماهی یکبار از کنار سینک برداشته شوند تا بتوانید زیر آنها را با مواد شوینده و ضدعفونی‌کننده تمیز کنید. خود جاظرفی هم باید ماهی یکبار درحالی که ظرفی درون آن قرار ندارد، با مواد شوینده و آب گرم شسته شود.
 

اسکاچ و سیم ظرفشویی

موسسه بین المللی NSF به تازگی کشف کرده است، بیش از 75 درصد از سیم و اسکاچ های ظرفشویی حاوی باکتری های بیماری زا همچون E. coli هستند. استفاده مداوم و هر روزه از این اسکاچ ها باعث انتشار این باکتری های می شود. اسکاچ کثیف همه سطوحی که با آنها در تماس است را آلوده می کند. به همین دلیل اگر در یکی از این ظرف ها غذا بخورید، بیمار می شوید.

راهکار: اسکاچ های خود را هر روز با آب داغ بشویید و روی سطح گرم خشک کنید. این کار باعث کشته شدن حجم زیادی از میکروب ها و باکتری ها می شود. هر چند روز یک بار اسکاچ را عوض کنید. البته دکتر بونوفریو از متخصصان موسسه بین المللی NSF می گوید: اسکاچ را هر روز برای مدت دو دقیقه در مایکروفر بگذارید البته پیش از این کار حتما آن را نمدار کنید تا آتش نگیرد.

 

. دستگیره یخچال، کابینت ها، اجاق گاز و پریزهای برق

ما اصولا این مکان را فراموش می کنیم زیرا خیلی آلوده به نظر نمی رسند. اما هر جایی که بیش از یکبار در روز با آنها در تماس هستیم، بدون شک آلوده و ناقل میکروب هستند.

راهکار: هر باری که آشپزخانه را تمیز و ضدعفونی می کنید، این مکان ها را نیز ضدعفونی کنید. مواد و اسپری های ضدعفونی و تمیز کننده خود را در کابینت زیر ظرفشویی نگهدارید تا همیشه دم دست باشند. شما باید حداقل ماهی یکبار سطوح یاد شده را ضدعفونی کنید.

 سینک ظرفشویی
میلیون ها میکروب بیماری زا به سینک ظرفشویی، درپوش آبگذر و پلاستیک تفاله گیر چسبیده اند. با اینکه پخت و پز مناسب غذا، بیماری های موجود در آنها را از بین می برد اما میکروب هایی همچون باکتری سالمونلا که در بیشتر مرغ ها وجود دارند، هنگام شست و شوی مرغ به سینک ظرفشویی می چسبند. اگر بعد از دست زدن به سینک دستتان را به صورت خود بزنید، این باکتری در همه صورت شما پخش می شود.

راهکار: سینک ظرفشویی را بلافاصله پس از شستن گوشت، سبزیجات و ظرف ها بشویید و تمیز کنید. حتی هنگامی که این کارها را نمی کنید هم ظرفشویی را یکبار در روز بشویید. از اسپری های ضدعفونی کننده برای از بین بردن میکروب ها و باکتری های شیرآب، کناره ها و کف سینک و صافی و آبچکان استفاده کنید. از این اسپری ها به درستی استفاده کنید. فقط اسپری نکنید و بلافاصله با دستمال پاک کنید. اجازه دهید چند دقیقه روی سطح باقی بماند و سپس آن را پاک کنید.

منبع: گردآوری شده توسط تحریریه چیدانه

 


دیدگاه کاربران
ستی در تاریخ 31 تیر 1393
خیلی خوب بود

ثبت دیدگاه