Chidaneh.com placeholder image

تفاوت رنگ روغنی و پلاستیک چیست؟

به قلم: فهیمه مصدرالامور

امروزه نقاشی ساختمان یکی از نیازهای هر بنا است و رنگ‌ها از پرکاربردترین ابزار برای زیباسازی فضاها و بخش‌های مختلف به شمار می‌روند. در بین رنگ‌ها دو نوع روغنی و پلاستیک برای همه افراد شناخته شده هستند. هر چند رنگ‌های متنوع و پرکاربرد دیگری وارد این صنعت شده‌اند و مورد استقبال نیز قرار گرفته‌اند اما رنگ روغنی و پلاستیک همچنان جایگاه خود را حفظ کرده و به دلیل مزایایی که دارند، مورد استفاده بسیاری قرار می‌گیرند. ما در این مقاله از چیدانه به بیان تفاوت رنگ روغنی و پلاستیک، مزایا، معایب و کابردهای آنها را در دکوراسیون داخلی و طراحی پرداخته‌ایم. اگر شما هم به دنبال اطلاعاتی در مورد فرق بین رنگ روغنی و پلاستیک و تاثیر آن در چیدمان خانه هستید، با ما همراه باشید.

رنگ روغنی چیست

رنگ روغنی چیست؟

برای بررسی تفاوت رنگ روغنی و پلاستیک لازم است در ابتدا بدانیم رنگ روغنی چیست. در گذشته از آمیختن رنگدانه‌های طبیعی و معدنی با روغن گیاهی نظیر بزرک، سویا، پنبه و… رنگ روغن درست می‌کردند. امروزه رنگ‌های روغنی پایه‌ای شیمیایی دارند و از روغن‌های طبیعی ساخته نمی‌شوند. رنگ‌های روغنی یا رنگ‌های آلکیدی از ترکیب الکل و اسید به وجود می‌آیند، این رنگ‌ها از خانواده اسیدهای چرب هستند و بوی نامطبوعی هم دارند که این ویژگی‌ها در مقایسه رنگ‌های روغنی و پلاستیک حائز اهمیت است.

بالسا
مزایا رنگ روغنی

تفاوت رنگ روغنی و پلاستیک؛ مزایای رنگ روغنی

با دانستن مزایای رنگ‌های روغنی، درک تفاوت رنگ روغنی و پلاستیک آسان‌تر خواهد شد. از جمله مزیت‎های مهم رنگ‌های روغنی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قابلیت شستشوی بالا؛ از مهم‌تریت تفاوت رنگ روغنی و رنگ پلاستیک
  • از بین بردن آلودگی‌ها
  • طول عمر بالا
  • کیفیت بالا
  • طیف رنگی متنوع
  • قیمت مناسب
  • درخشندگی مناسب
  • قابلیت چسبندگی بالا
  • مقاومت بالا در برابر شرایط محیطی مانند: تابش خورشید، سرما، گرما و رطوبت از دیگر مواردی است که در مقایسه رنگ روغنی و پلاستیک اهمیت دارد.
  • ماندگار و بادوام
  • مقاومت در برابر رطوبت و درنتیجه عدم رشد باکتری، قارچ و…
  • قابلیت اجرا روی سطوح مختلف از جمله رنگ‌آمیزی سطوح فلزی و چوبی
  • فضای روشن‌تر و بزرگ‌تر بوسیله انعکاس نور، با رنگ‌های روغنی براق و نیمه‌‌براق
  • قدرت پوشانندگی بالا؛ نقاشی مساحت زیادی از خانه با مقدار کمی از رنگ‌های روغنی
  • اجرای مناسب با هر سه وسیله قلمو، غلطک و پیستوله
معایب رنگ روغنی

معایب رنگ روغنی

از دیگر مواردی که در تفاوت رنگ روغنی با پلاستیک اهمیت دارد، شناخت معایب رنگ‌های روغنی بوده که در ادامه به روشنی بیان می‌کنیم:

  • وجود مواد سمی مثل سرب در رنگ روغنی؛ باقی ماندن اثرات سرب تا سال‌ها بر روی دیوار و درنتیجه ضرر به سلامتی و محیط زیست
  • استفاده از حلال‌های شیمیایی مثل تینر با بوی نامطبوع
  • اجرا و پیاده‌سازی سخت
  • دیر خشک‌شدن
  • زمان اجرای بالا
انواع رنگ روغنی

انواع رنگ روغنی

رنگ روغنی در سه نوع: براق، نیمه براق(نیمه مات) و مات در بازار موجود است که در ادامه به بررسی ویژگی‌های هر کدام از آن‌ها خواهیم پرداخت. شناخت این موارد ما را در انتخاب و تفاوت رنگ روغن با رنگ پلاستیک یاری می‌کند.

رنگ روغنی براق

1- رنگ روغنی براق

درباره فرق رنگ پلاستیک و روغنی؛ پوشش‌دهی بالای رنگ روغنی براق نیز در انتخاب رنگ کمک شایانی می‌کند.. شما با حجم کمی می‌توانید سطح زیادی را رنگ‌آمیزی کنید. از رنگ روغنی براق برای ساختن بتونه هم استفاده می‌شود. این رنگ بیشتر برای رنگ‌آمیزی چارچوب درب‌ها، پنجره‌ها و سایر وسایل فلزی کاربرد دارد. رنگ روغنی براق به دلیل انعکاس زیاد نور؛ ناهمواری موجود در گچ‌کاری را به طور واضح نشان می‌دهد، بنابراین در رنگ‌آمیزی دیوار و سقف به کار گرفته نمی‌شود. رنگ روغنی براق نسبت به رنگ‌های مات خیلی راحت‌تر تمیز می‌شود و ماندگاری بیشتری دارد. به‌طورکلی رنگ‌های براق، از نظر بهداشتی نسبت به رنگ‌های مات، مناسب‌ترند.

رنگ روغنی براق شفافیت بالایی دارد، کیفیت، قدرت چسبندگی، دوام و ماندگاری آن نسبت به انواع مات و نیمه‌‌مات بیشتر است و قابلیت شستشوی بالایی دارند، بنابراین قیمت بالاتری دارند که  این ویژگی از منظری در تفاوت قیمت رنگ پلاستیک و روغنی هم وجود دارد. اغلب در کارهایی که در معرض نور خورشید قرار دارند، از رنگ روغنی براق استفاده می‌شود.

مطلب پیشنهادی: انواع رنگ های ساختمانی جدید را بشناسید!

رنگ روغنی نیمه براق
رنگ روغن نیمه براق

2- رنگ روغنی نیمه‌ براق

رنگ روغنی نیمه‌ مات از ترکیب رنگ مات و براق به دست می‌آید و برای نقاشی دیوارهای ساختمان استفاده می‌شود تا هم معایب و ناهمواری‌های دیوار را پنهان کند و هم دیوار شفاف و براق جلوه کند. خصوصیات رنگ روغنی نیمه براق باعث شده تا در تفاوت رنگ روغنی و پلاستیک هم دقت بیشتری صورت بگیرد. رنگ روغنی نیمه‌ براق نسبت به رنگ‌های براق ارزان‌تر هستند، اما قابلیت شستشوی کمتری دارند و می‌توان درصد مات یا براق بودن ترکیب را به دلخواه تغییر داد.

نکته مهمی که هنگام رنگ آمیزی این رنگ باید به آن دقت کنید این است که قبل از هر بار استفاده به صورت کامل رنگ را مخلوط کنید زیرا رنگ مات به دلیل چگالی بیشتر رسوب می‌کند.

رنگ روغنی مات
مدل رنگ روغن مات

3- رنگ روغنی مات

رنگ روغنی مات محبوبیت زیادی دارد. از نظر فرق بین رنگ روغنی و پلاستیک؛ رنگ روغنی مات دارای کاربرد بیشتر  بوده و قیمت رنگ روغنی مات پایین‌تر است. چون رنگ روغنی مات نور کمتری منعکس می‌کند، سطوح ناهموار سطح را به خوبی پنهان می‌سازد، بنابراین از رنگ روغنی مات در رنگ‌آمیزی دیوارها، سقف‌ها و بخش‌های مختلف ساختمان استفاده می‌شود که به اجرای زیرکاری نیاز ندارد. رنگ روغنی مات قابلیت شستشوی کمتری نسبت به رنگ‌های براق و نیمه‌ براق دارند و همین‌طور قدرت پوشش کمتر و بوی نامطبوع بیشتری دارند و برای مکان‌هایی که باید مرتب مورد شستشو قرار بگیرند مناسب نیست.

این مطالب را هم بخوانید: کاتالوگ رنگ دیوار؛ چگونه رنگی شیک و چشم‌نواز انتخاب کنیم؟

رنگ روغنی بنفش

کاربردهای رنگ روغنی در دکوراسیون

در بررسی تفاوت رنگ روغنی و پلاستیک؛ اهمیت کاربردهای رنگ‌های روغنی در طراحی داخلی و دکوراسیون بیشتر آشکار می‌شود که در ادامه این کاربردها را معرفی خواهیم کرد:

  1. رنگ روغنی روی سطوح فلزی و چوبی استفاده می‌شود، برای رنگ‌آمیزی فلزاتی مثل نرده، درب، پنجره و… کاربرد دارد و برای رنگ‌کاری درب و پنجره و مبلمان چوبی نیز استفاده می‌شود.
  2. اگر شما هم در انتخاب رنگ روغنی یا پلاستیک مانده‌اید؛ خوب است بدانید رنگ روغنی سطوح گچی و سیمانی را به خوبی می‌پوشاند و برای رنگ‌آمیزی دیوار و سقف داخلی ساختمان و نمای بیرونی ساختمان هم کاربرد دارد.
  3. چون رنگ روغنی مقاومت بالایی در برابر سرما، گرما و رطوبت دارد، مناسب مکان‌های با شرایط آب‌وهوایی مختلف است که از دیگر تفاوت رنگ روغنی و پلاستیک هم همین امر است.
  4. رنگ روغنی در صنعت نیز کاربرد فراوانی دارد، برای بازسازی و نگهداری تجهیزات صنعتی استفاده می‌شود.
  5. درصورتیکه با بوی بد رنگ مشکل ندارید، از عدم وجود سرب در رنگ روغنی مطمئن بوده و برای ساکن‌شدن در محل نقاشی‌شده مشکلی ندارید؛ می‌توانید از رنگ‌های روغنی استفاده کنید. از رنگ‌های روغنی در جاهایی که امکان وجود رطوبت مثل: سقف دستشویی و سقف حمام هم استفاده می‌شود.
رنگ پلاستیک چیست

رنگ پلاستیک چیست؟

حال از منظری دیگر در تفاوت رنگ روغنی و پلاستیک؛ به بررسی رنگ پلاستیک خواهیم پرداخت. جالب است بدانید رنگ پلاستیک رنگی بر پایه آب است، بنابراین بو ندارد و به‌راحتی با آب ترکیب می‌شود. همچنین ماده اصلی تشکیل‌دهنده رنگ پلاستیک؛ لاتکس است.

مزایای رنگ پلاستیک

تفاوت رنگ روغنی و پلاستیک؛ مزایای رنگ پلاستیک

از جمله مزیت‎های مهم رنگ‌های پلاستیک و اهمیت آن در بررسی تفاوت رنگ‌های روغنی و پلاستیک؛ می‌توان موارد زیر را بیان کرد:

  • قیمت مناسب‌تر رنگ پلاستیک نسبت به سایر رنگ‌ها
  • از جمله رنگ‌های تنفسی و عبور جریان هوا از رنگ پلاستیکی
  • عدم وجود بوی نامطبوع در رنگ پلاستیک
  • رنگ پلاستیک بر پایه آب بوده؛ بنابراین عدم نیاز به حلال‌های نفتی و عدم آسیب به محیط زیست و سلامت انسان
  • خشک‌شدن سریع در رنگ‌های پلاستیک
  • تنوع رنگی بالا
  • قابلیت پوشش‌دهی بالا
  • سرعت اجرای بالا
  • پوشاندن سطوح به دلیل مات بودن موج‌ها و ناهمواری‌ها
معایب رنگ پلاستیک

معایب رنگ پلاستیک

رنگ پلاستیک مانند سایر رنگ‌ها در مقابل مزیت‌های خود معایبی نیز دارد که لازم است قبل از انتخاب این رنگ و پرداختن به تفاوت رنگ روغنی با رنگ پلاستیک؛ با این معایب آشنا شوید تا تصمیم بهتری بگیرید:

  • پوسته پوسته شدن دراثر رطوبت
  • عدم درخشش محسوس و درنتیجه عدم براقی سطوح
  • دوام و ماندگاری پایین‌تر نسبت به رنگ روغنی
  • مقاومت کم دربرابر آب و عدم قابلیت شستشو
  • غیرقابل استفاده برای رنگ‌آمیزی سطوح فلزی و چوبی
  • تغییر رنگ در اثر تابش مستقیم خورشید
  • جذب بیشتر آلودگی در رنگ پلاستیک، کثیف شدن زودتر و سخت پاک شدن لکه‌ها بر روی این رنگ‌ها
انواع رنگ پلاستیک

انواع رنگ پلاستیک

رنگ پلاستیک در نقاشی ساختمان کاربرد زیادی دارد و در دو نوع تمام پلاستیک مات و نیمه پلاستیک مات وجود دارد و تنوع رنگی فراوانی دارد که در تفاوت رنگ پلاستیک و رنگ روغن شایان توجه است.

رنگ تمام پلاستیک مات

1- رنگ تمام پلاستیک مات

مقاومت رنگ تمام پلاستیک در مقابل آب نسبت به نیمه پلاستیک بیشتر است اما دربرابر رطوبت زیاد پایدار نیست و در بازار به‌راحتی یافت نمی‌شود.

رنگ پلاستیک سبز

2- رنگ نیمه‌ پلاستیک مات

 رنگ نیمه‌ پلاستیک نسبت به رنگ‌های تمام‌ پلاستیک مقاومت کمتری در برابر آب داشته، اما کاربرد بیشتر و قیمت مناسب‌تری دارد.

رنگ پلاستیک در طراحی داخلی

کاربردهای رنگ پلاستیک در دکوراسیون

با توجه به مزایا و معایبی که رنگ‌های پلاستیک دارند و تفاوت رنگ روغنی و پلاستیک؛ کاربرد رنگ پلاستیک در طراحی داخلی راحت‌تر مشخص می‌شود. از جمله کاربردهای رنگ پلاستیک در دکوراسیون عبارتند از:

  1. رنگ پلاستیک قابل شستشو نیست و بنابراین برای رنگ‌آمیزی سقف، داخل کمد و محل‌هایی که تردد کمی دارند (کمتر در معرض کثیف شدن هستند) استفاده می‌شود.
  2. در محل‌های پر رفت‌وآمد مثل: راهرو، راه‌پله و… از رنگ‌های پلاستیکی استفاده نمی‌شود.
  3. رنگ پلاستیک برای رنگ‌آمیزی سطوح فلزی و چوبی استفاده نمی‌شود که این امر در فرق رنگ روغنی و پلاستیک هم قابل توجه است.
  4. رنگ پلاستیکی غیرسمی است و بوی بدی هم ندارد، پس در اماکنی که تهویه مناسبی ندارند، کاربرد دارد.

مطلب پیشنهادی مرتبط: رنگ سقف خانه؛ جدیدترین ایده‌ها با شیک‌ترین ترکیب رنگی

تفاوت غلطک رنگ روغنی و پلاستیک
غلطک رنگ روغنی با پلاستیک
انواع غلطک ها

فرق غلطک رنگ روغنی و پلاستیک چیست؟

از خصوصیات دیگر در تفاوت رنگ روغنی و پلاستیک؛ تفاوت در غلطک‌های آنهاست:

  • غلطک‌های رنگ روغن قطر کمتری دارند و بهتر است برای رنگ‌آمیزی با رنگ روغن از غلطک‌های پرز کوتاه‌تر استفاده شود. این غلطک‌ها با پرز کوتاه؛ از قدرت جذب کمتری برخوردارند و بهتر است بر روی سطح‌های صاف استفاده شوند.
  • غلطک‌های رنگ پلاستیک قطر بزرگ‌تری دارند. هرچه قطر غلطک بزرگ‌تر باشد مساحت بیشتری را رنگ‌آمیزی می‌کند. همچنین غلطک‌های رنگ پلاستیک پرزهای بلندتری داشته و برای رنگ‌آمیزی سطوح ناهموار نیز مناسب‌ترند. علاوه‌براین، این غلطک‌ها برای رنگ‌آمیزی با رنگ‌های اکریلیک نیز مناسب هستند.
  • به‌طورکلی در تفاوت غلطک رنگ روغنی و پلاستیک؛ علاوه‌بر قطر متنوع، طول‌های متفاوتی نیز اهمیت دارد و سایزهای رایج آنها: 5، 10، 15، 20 و 25 سانتی‌متری است. این ویژگی در تفاوت رنگ روغنی با پلاستیک هم لحاظ می‌شود.
رنگ آبی نفتی دیوار در دکوراسیون

بررسی جامع تفاوت رنگ روغنی و پلاستیک:

در نهایت رنگ پلاستیک یا روغنی؟ شاید بهتر باشد این سوال را این‌طور بپرسیم: هدف شما از رنگ‌آمیزی چیست؟ اگر عجله دارید و می‌خواهید در مدت زمان کوتاهی نقاشی ساختمان‌تان به پایان برسد، نمی‌توانید از رنگ روغن استفاده کنید. اما اگر دلتان می‌خواهد با اجرای یک رنگ براق، انعکاس نور بیشتری در فضای اتاق‌تان داشته باشید، پس بهتر است رنگ روغنی براق یا نیمه‌براق را انتخاب کنید.

ممکن است قابل شستشو بودن رنگ برایتان اهمیت بیشتری داشته باشد. پس دراین‌صورت نباید از رنگ پلاستیک استفاده کنید. همچنین در تفاوت رنگ روغنی و پلاستیکی به یاد داشته باشید برای محیط‌هایی که معمولاً نیازی به شستشو پیدا نمی‌کنند مثل سقف و فضای داخل کمد دیواری‌، بهتر است از رنگ پلاستیک استفاده کنید. این کار به کاهش هزینه‌های نقاشی ساختمان هم کمک می‌کند.

مطلب مفید و کاربردی: نقاشی مدرن ساختمان، از نقاشی سقف تا دیوارهای خانه

عکس‌های بیشتر از انواع متفاوت رنگ روغنی و پلاستیک

در ادامه نمونه‌هایی از دکوراسیون‌های مختلف با رنگ روغنی و پلاستیک را مشاهده می‌کنید:

رنگ روغنی لیمویی

رنگ روغنی لیمویی اتاق نشیمن

رنگ روغنی صورتی بنفش

اتاق پذیرایی به رنگ روغنی صورتی بنفش

رنگ مات بهتر است یا براق؟

رنگ روغنی زرشکی در دکوراسیون پذیرایی

رنگ پلاستیک بنفش
رنگ پلاستیک در دکوراسیون
رنگ پلاستیک یاسی و کاربرد آن در دکوراسیون
از انواع رنگ های پلاستیک
انواع رنگ های ساختمانی
رنگ اتاق خواب مات دیوار زرد
رنگ زرد دیوار اتاق کودک
رنگ پلاستیک دیوار سبز اتاق کودک
رنگ آبی مات دیوار اتاق خواب
جدیدترین رنگ ساختمان طوسی نشیمن
رنگ پلاستیک اتاق خواب

سخن آخر

رنگ روغنی و پلاستیکی از قدیمی‌ترین رنگ‌های ساختمانی هستند که به دلایلی همچون دوام بالا و به‌صرفه بودن هنوز مورد استفاده قرار می‌گیرند. همانطور که در این مقاله از چیدانه یادآور شدیم؛ عمده تفاوت رنگ روغنی با رنگ پلاستیک این است که حلال رنگ روغنی و انواع آن، ماده نفتی است اما حلال رنگ پلاستیکی و انواع آن آب است. از دیگر تفاوت رنگ‌های روغنی و پلاستیک این است که رنگ‌های روغنی به‌عنوان ضدزنگ برای اجسام فلزی همچون چارچوب درب و پنجره نیز کاربرد دارد اما انواع پلاستیکی اصلا مناسب اجرا بر روی اجسام فلزی نیستند.

کلام آخر اینکه هنگام رنگ‌آمیزی ساختمان نکات ریز فراوانی وجود دارد که باید مورد توجه قرار بگیرند. بنابراین توصیه می‌کنیم قبل از انتخاب و اجرای رنگ مورد نظر در نقاشی با مشاوران ما در چیدانه مشورت کنید.

نویسنده: فهیمه مصدرالامور

واتس‌اپ تلگرام

دیدگاه کاربران

ثبت دیدگاه