بعد از یک روز کاری، خسته در انتظار رسیدن به آرامش هستید اما صدای جرثقیل، بتن ریزی، جابه جا کردن آهن آلات، خواب از چشم های شما می گیرد و سردرد را جایگزین آن می کند!
ساختوسازهای شبانه، از آپارتمانهای چندطبقه تا برجهای لوکس، آرامش خانوادهها را به هم زده و شکلی از کابوس به خود گرفته و شکایتها را به اوج رسانده. چرا این معضل در ایران ادامه دارد؟ آیا قانون برای مهارش کافی است؟ و آیا دنیا هم شاهد چنین پدیدهای است؟
نمی توان نسبت به آلودگی صوتی از گودبرداریهای نیمهشب گرفته تا سر و صدای کارگران بی تفاوت بود.در هر محله ای از تهران باشید حتما در کوچه پس کوچه ها شاهد این اتفاقات هستید، حتما صدای اعتراض ها را شنیده اید. سوال همه این است: چرا شهرداری به این فعالیت ها در شب مجوز می دهد؟! طبق گزارش جهان صنعت، در تهران، ۶۰ درصد شکایات مردمی به سامانه ۱۳۷ درباره سروصدای شبانه ساختوساز است. سوال اینجاست که چرا این قبیل کارها که سروصدای زیادی دارند در شب صورت می گیرند؟
به نظر می رسد گرانی مصالح و فشار اقتصادی باعث شده سازندگان برای کاهش هزینهها و دور زدن نظارت، شبها کار کنند. برخی سازندگان ادعا میکنند گودبرداری و بتنریزی شبانه به دلیل محدودیتهای ترافیکی روز ضروری است. اما بعید به نظر می رسد که شهرداری مجوزی برای این کار بدهد!
مبحث ۱۲ مقررات ملی ساختمان میگوید: هرگونه فعالیت ساختمانی که باعث آلودگی صوتی یا مزاحمت برای ساکنان بشود، غیرقانونی است.
شهروندان می توانند نسبت به نقض این قانون با سامانه های ۱۳۷ و ۱۸۸۸ تماس بگیرند و مورد متخلف را گزارش کنند. و در صورتی که تخلفات ساختوساز شبانه ثابت بشود جریمه یا توقف پروژه را رقم خواهد زد. آیا این جریمه ها بازدارنده بوده است؟!
از گزارش ها می توان نتیجه گرفت که شهرداری ها صرفا یک تذکر می دهند و توقفی در پروژه ها مشاهده نمی شود و این یکی از ضعف های این قانون است که نمی تواند بازدارندگی کافی داشته باشد. برخلاف ایران، ساختوساز شبانه در بسیاری از کشورها به شدت محدود است. در آمریکا ساختوساز شبانه فقط با مجوز خاص برای پروژههای عمومی مثل پلها اجازه دارد و در صورت تخلف تا ۸,۰۰۰ دلار جریمه درنظر گرفته شده است. در اروپا به عنوان مثال در آلمان، فعالیتهای پرسر و صدا از ساعت ۲۲ تا ۶ صبح ممنوع است، مگر برای پروژههای اضطراری با مجوز.
در امارات و مخصوصا در دبی ساختوساز شبانه در مناطق مسکونی ممنوع است و فقط در مناطق صنعتی با نظارت دقیق انجام میشود. در چین فعالیتهای ساختمانی شبانه برای پروژههای غیرضروری ممنوع است و جریمههای سنگینی در نظر گرفته شده است. در هیچکدام از این کشورها، ساختوساز شبانه در مناطق مسکونی به شکل گسترده و بدون نظارت مثل ایران رایج نیست. نظارت ضعیف، جریمههای ناکافی و بیتوجهی به شهروندان از دلایل اصلی این بی قانونی است!