امروز سالروز درگذشت هوشنگ سیحون است؛ معمار، طراح، نقاش و چهرهای تأثیرگذار در تاریخ معماری معاصر ایران. سیحون نه فقط بهواسطه طراحیهای ماندگارش، بلکه به خاطر تلفیق معماری مدرن با مؤلفههای فرهنگی، تاریخی و نمادین ایران، شناخته میشود. آثار او نهتنها در فرم و ساختار، بلکه در معنا و حس مکان، گویای فهم عمیق او از تاریخ و روان ایرانیاند.
به همین مناسبت در چیدانه، چهار نمونه از مهمترین آثار معماری هوشنگ سیحون را معرفی میکنیم؛ آثاری که همچنان در حافظهی بصری و فرهنگی ما زندهاند:
یکی از برجستهترین و نمادینترین بناهای مدرن ایران که الهام گرفته از برج قابوس و معماری دوران اسلامی است. این اثر با تلفیق ستونهای بلند، گنبد مدرن و فضای مفهومی یادمانی، به یکی از شاخصترین جاذبههای فرهنگی ایران بدل شده است.
شاید شاعرانهترین اثر سیحون. ساختار این آرامگاه از ترکیب فرمهای هندسی و ریاضیات الهام گرفته از اشعار خیام ساخته شده؛ طرحی فلزی و مدرن که با باغ اطراف همخوانی زیبایی دارد و نشاندهنده روح علمی و فلسفی خیام است.
بنایی سترگ، با ترکیب سنگ، بتن و فلز که قدرت و صلابت نادرشاه را بازتاب میدهد. در طراحی این آرامگاه، سیحون سعی کرد جلوهای از شکوه نظامی و تاریخ ایران را بازسازی کند؛ با مجسمهای عظیم از نادر، ساخته ابوالحسن صدیقی، در قلب آن.
طراحی ساده ولی معنادار این بنا با الهام از نقاشیهای کمالالملک و فرمهای معماری سنتی ایران شکل گرفته. آرامگاه در نزدیکی مقبره خیام قرار دارد و هماهنگی آن با فضای اطراف، بر زیبایی آن افزوده است.