Chidaneh.com placeholder image

سنگ نمای ساختمان، از معرفی انواع تا قیمت سنگ نما

قبل از پرداختن به موضوع سنگ نما، باید اطلاعاتی کلی از نمای ساختمان بدست بیاوریم:

نمای ساختمان قسمت بیرونی ساختمان است و معمولا به قسمت جلویی ساختمان گفته می­ شود. کلمه ی نما (Facade) ریشه­ ی فرانسوی دارد که از کلمه­ ی Frontage یا Face به معنی نما، جلوخان، چهره گرفته شده است. در معماری، نما در یک ساختمان جنبه­ ی مهمی از طراحی است زیرا باعث ایجاد هماهنگی با بقیه ­ی قسمت­های ساختمان می­ شود. از دیدگاه مهندسی اهمیت نمای ساختمان به دلیل نقش آن در بهره ­روی انرژی می­ باشد.

فیلم نت
فیلم نت

نمای ساختمان (Façade) یا اصطلاح پوشش ساختمان (Cladding) به جزئی از ساختمان اشاره دارد که روی ساختار اصلی ساختمان کشیده شده و ظاهر آن را می ­سازد ولی نقشی در پایداری ساختمان ندارد. نمای ساختمان نقش موثری را در مقابل باد، برف، ضربه و… ایفا می­ کند. در نتیجه باید از نظر نوع آن و از نظر اتصالات به ساختار اصلی ساختمان مقاومت کافی در برابر فشارهای مختلف را داشته باشد.

نمای ساختمان انواع مختلفی دارد که کیفیت بالا، طراحی مناسب و نصب درست آن می ­تواند به حداکثر رساندن عملکرد حرارتی، حداقل رساندن نشت هوا و بهینه­ سازی استفاده از نور روز کمک کند، و همین عوامل می­ تواند به کاهش احتیاج به خدمات الکتریکی و مکانیکی ساختمان و بهبود بهره ­وری انرژی و کاهش هزینه سرمایه و اجرا کمک کند. در انتخاب نوع نمای ساختمان باید به مواردی مانند: کاربری ساختمان، شرایط داخلی و خارجی ساختمان، زمینه­ ی محلی، الزامات برنامه­ ریزی، مقررات ساختمان، ظاهر، دسترسی، نیازهای نگهداری و تمیز کردن، الزامات ساختاری ، انعطاف پذیری و دوام، انتشار آتش و…توجه شود.

ویژگی های نمای ساختمان

نمای ساختمان باید:

  • یک محیط داخلی کنترل شده ایجاد کند.
  • از انتقال صدا جلوگیری کند.
  • به عنوان عایق حرارتی عمل کند.
  • نمای زیبایی برای ساختمان ایجاد کند.
  • از انتشار آتش جلوگیری کند.
  • فضایی برای دسترسی، نور روز و تهویه ایجاد کند.

نمای ساختمان می ­تواند از مواد مختلفی مانند ورقه ­های آلومینیومی یا فولادهای ضد زنگ، سنگ، شیشه، چوب، آجر و… تشکیل شده باشد که انتخاب آن بستگی به مواردی که گفته شد دارد. در سال­­های اخیر گاهی از مواد سنگین­تر مانند تیتانیوم استفاده می ­شود که با توجه به هزینه و حساسیت آن به رنگ کردن محبوبیت ندارد.

نمای سنگی

یکی از مصالح مورد استفاده در نمای ساختمان نماهای سنگی (Stone Façade, Stone cladding, stone Veneer) هستند که در ساختمان­های امروزی به خصوص ساختمان­های مسکونی بسیار رایج هستند و در سبک­ها و رنگ­های مختلفی استفاده می­ شوند. نمای سنگی لایه­­ ای از سنگ است که به عنوان نمای ساختار بیرونی ساختمان استفاده می­ شود. در بعضی از این نوع نماها (استفاده از فرم طبیعی سنگ)، وقتی سنگ درست به کار برده شود یک بافت با ظاهر سه بعدی به دست می­ دهد و این ذهنیت را ایجاد می­کند که ساختمان کلا از سنگ طبیعی ساخته شده است.

مزایای نمای سنگی

  • پوشش خارجی و محافظ ساختمان
  • امکان تهویه طبیعی و مداوم دیوار ساختمان به دلیل داشتن حفره
  • نصب آسان
  • امکان نصب تجهیزات الکتریکی و سیستم آب در فضای پشت نمای سنگی
  • امکان پوشش خطاهای ایجاد شده در اجرای نما
  • محافظت ساختمان در برابر باد و باران
  • ایجاد ظاهر زیبا برای ساختمان
  • ایجاد عایق صوتی و حرارتی
  • قابل بازیافت

معایب نمای سنگی

  • هزینه ­ی بالا (مراحل برداشت سنگ، برش، حمل و نقل، دستمزد نصب)
  • تخریب محیط­زیست با استخراج بی­رویه سنگ از معدن
  • احتمال تغییر ظاهر سنگ با عوامل فیزیکی و شیمیایی مانند بارندگی اسیدی و انجماد و..

انواع سنگ­ های مناسب نما

برای نمای ساختمان از سنگ­های مختلفی استفاده می ­شود که انتخاب آن برای هر ساختمان به عوامل مختلفی مانند زیبایی، تناسب با فضای قرارگیری ساختمان، کاربری آن، اقلیم منطقه، ابزارها و تکنولوژی موجود و… بستگی دارد. سنگ­های مناسب برای نمای خارجی ساختمان عبارتند از: سنگ آهک متراکم (سنگ چینی)، ماسه سنگ، مرمر، گرانیت­ها، گابرو، بازالت، زینیت، دیوریت، لابرادوریت، تراورتن و… که در اینجا برخی از سنگ­هایی که بیشتر در ایران برای نمای سنگی مورد استفاده هستند آورده شده است.

 

سنگ نمای گرانیت

سنگ نمای گرانیت

نوعی سنگ آذرین بسیار سخت، بادوام، زمخت و صیقلی می­ باشد. سنگ­های گابرو و دیاباز (که به گرانیت سیاه معروف است) از انواع سنگ­های گرانیتی هستند که برای ساختمان استفاده می­ شوند. این سنگ در برابر سایش و هوازدگی مقاوم است. گرانیت با ساب زدن براق می ­شود.

سنگ نمای تراورتن

سنگ نمای تراورتن

از سنگ­های رسوبی است که در رنگ­های سفید، کرم و خاکستری وجود دارد. در سال­های اخیر استفاده از این سنگ در نمای ساختمان بیشتر شده است. استحکام این سنگ بالاست و قیمتی پایین­تر از گرانیت دارد.

سنگ نمای چینی

سنگ آهکی یا دولومیتی است و جزو سنگهای دگرگونی می­ باشد. یه این نوع سنگ کریستال هم گفته می ­شود. این سنگ رنگ روشنی دارد و در بیشتر مناطق گرمسیری برای نمای سنگی استفاده می­شود. سنگ چینی مقاومت مناسبی در برابر هوازدگی دارد. این سنگ در گذشته بیشتر برای نما استفاده می ­شد ولی به دلیل تنوع رنگی کم، امروزه کمتر در نما استفاده می ­شود.

سنگ نمای مرمر

سنگ مرمر

نوعی سنگ دگرگون شده است که در رنگ­های سفید، خاکستری، سیاه، سبز، قرمز، زرد و بنفش وجود دارد. این سنگ در برابر نور، گرما، سرما و رطوبت مقاوم است و صیقل­ پذیری بالایی دارد.

سنگ نمای مصنوعی

سنگ نمای مصنوعی

با توجه به اینکه هزینه­ ی نمای سنگی (برداشت سنگ، برش، حمل و نقل و..)  بالاست، امروزه گاهی از قطعات سنگی که از مواد دیگری ساخته شده است استفاده می­ شود. سنگ مصنوعی اغلب از سیمان پورتلند و رنگدانه­ های مصنوعی یا طبیعی و یا پلی اورتان با غلظت بالا ساخته می­ شود. این نوع سنگ­ ها سبک­تر از سنگ های طبیعی هستند.

نصب سنگ نما

یکی از نکات بسیار مهم در نمای سنگی ساختمان، اتصال درست سنگ به بدنه ساختمان و ملات پشت آن است که به آن اصطلاحا اسکوپ گفته می ­شود و اجرا و طراحی نادرست آن می­تواند عملکرد نمای ساختمان را به خطر بیندازد و مشکلات ایمنی مانند سقوط اجزای آن و یا جدا شدن از ساختار اصلی ساختمان را ایجاد کند. اسکوپ سنگ نما به روش­ های زیر انجام می­ شود:

اتصال با استفاده از پیچ و رولپلاک:

در این روش سنگ نما با استفاده از پیچ و رولپلاک به بدنه ساختمان متصل می ­شود، البته در این روش ممکن است ظاهر نمای سنگی به دلیل داشتن پیچ در سطح سنگ کیفیت پایین­ تری داشته باشد.

اتصال با استفاده از مفتول و سیم فلزی:

در این روش با استفاده از دستگاه فرز در لبه ­ی سنگ یا پشت سنگ نزدیک لبه ­ی آن ایجاد می­کنند و سیمی که ترجیحا گالوانیزه باشد را به صورت ضربدری از آن عبور می­دهند. این سیم فاصله­ای بین پشت سنگ و بدنه ساختمان ایجاد می­کند که باعث چسبیدن بهتر ملات آن به دیواره می­شود. در برخی مواقع یک سنگ کوچک هم در قسمت پشت سنگ نما و سیم قرار می­دهند تا بهتر به ملات بچسبد.

اسکوپ سنگ

اتصال با کمک قلاب اسکوپ:

در این روش از قلاب اسکوپ که به بست سنگ نما هم معروف است استفاده می­ شود، این قلاب دو طرف دارد که یک طرف آن به دیوار و طرف دیگر در شیاری که پشت سنگ ایجاد شده متصل می ­شود و این امر باعث اتصال محکم­تر سنگ به ملات می ­شود.

اتصال با کمک چسباندن تکه سنگ:

با توجه به ابعاد سنگ نما چند تکه سنگ به پشت سنگ چسبانده می­ شود که باعث ایجاد فاصله­ ای بین سنگ و دیواره شده و وقتی تکه ­های سنگ کوچک در ملات فرو می­روند اتصال محکم­تری ایجاد می ­شود و احتمال کنده شدن سنگ نما کم می ­شود. گاهی در اتصال سنگ نما از چسب ­های مخصوصی در ملات استفاده می­ شود که چسبندگی سنگ به دیواره را بیشتر می­کند.

قیمت سنگ نمای ساختمان

قیمت سنگ­ هایی که برای نمای ساختمان استفاده می­ شود بر اساس کیفیت آنها و ابعاد تعیین می ­شود. واحد فروش سنگ نما بر اساس متر مربع می­ باشد که به طور کلی سنگ ­هایی که در این مطلب نام برده شده و بیشتر در نماهای ساختمان استفاده می­ شود، از هر متر مربع 40 هزار تومان شروع می ­شود که سنگ­های تراورتن و برخی از انواع مرمریت هستند و  با توجه به کیفیت آن قیمت­های بالاتر هم دارند. و سنگ ­های گرانیت جزو سنگ ­های با قیمت بالا هستند که از هر متر مربع 60 هزار تومان شروع می ­شود و تا قیمتهای هر متر مربع 300 هزار تومان هم به فروش می­رسد.

توجه: با توجه به نوسان زیادی که در قیمت­ ها وجود دارد قبل از انتخاب و خرید، از قیمت ها اطمینان حاصل کنید تا از نظر هزینه دچار مشکل نشوید.

ثبت درخواست انواع سنگ نمای ساختمان و استعلام قیمت از فروشندگان سنگ در چیدانه>>>


دیدگاه کاربران

ثبت دیدگاه