پنج اشتباه مُهلک درباره استفاده از تشک‌های قدیمی و کهنه که باید بدانید!

پنج اشتباه مُهلک درباره استفاده از تشک‌های قدیمی و کهنه که باید بدانید!

به قلم: تحریریه چیدانه

پنج اشتباه مُهلک درباره استفاده از تشک‌های قدیمی و کهنه که باید بدانید!

وقتی یک لامپ یا باتری از کار می‌افتد فورا متوجه می‌شوید و در اسرع وقت آن را تعویض می‌کنید. اما معمولا آسیب‌دیدگی‌های تشک به‌سرعت مشخص نمی‌شوند و احتمالا تا زمانی که تشک آسیب جدی نبیند به استفاده از آن ادامه می‌دهید. متأسفانه، تأخیر در تعویض تشک کهنه با نو و استفاده از یک تشک بسیار قدیمی می‌تواند روی سلامتی شما و توانایی‌تان برای خوابیدن تأثیر بگذارد. مقاله‌ی امروز به بررسی این تأثیرات اختصاص دارد. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

سرویس خواب بالسا

عوارض تأخیر در تعویض تشک کهنه با نو

خواب و همچنین کالای خواب یکی از مهم‌ترین جنبه‌های سلامت انسان است. بدون خواب کافی و باکیفیت، بدن شما قادر به تجدید قوا نیست و مغزتان برای پردازش احساسات و ذخیره‌ی خاطرات دچار مشکل می‌شود.

در یک دنیای ایده‌آل، امیدوارید که وقتی از خواب شبانه بیدار می‌شوید احساس آرامش و انرژی داشته باشید. اگر هنگام بیدار شدن درد دارید یا احساس می‌کنید خوب نخوابیده‌اید، ممکن است تشک شما مقصر اصلی بروز این مشکلات باشد. دلایل پزشکی زیادی برای مشکلات مرتبط با خواب وجود دارد، اما استفاده از یک تشک قدیمی هم می‌تواند به‌دلایل زیر خواب و سلامت شما را مختل کند.

بیشتر بخوانید:

۱. باعث آلرژی می‌شود

شما تقریبا هر شب ۷ تا ۹ ساعت می‌خوابید، یعنی یک سوم زندگی‌ خود را روی تشک سپری می‌کنید. با گذشت زمان، تشک مقدار زیادی از سلول‌های پوستی‌ مرده و روغن بدن شما را جمع‌آوری می‌کند که این مواد برای مایت‌ها (mite) جذاب هستند. مایت‌ها حشرات ریزی هستند که از مواد آلی شامل سلول‌های مرده‌ی پوست انسان، ذرات ریز مواد غذایی و… تغذیه می‌کنند.

در هر تشکی ممکن است مایت‌ها وجود داشته باشند؛ با این حال، هر چقدر تشک قدیمی‌تر باشد، احتمال وجود مایت بیشتر می‌شود. به نظر می‌رسد که اکثر انسان‌ها به‌خوبی با مایت‌ها کنار می‌آیند؛ اما اگر به آلرژی مبتلا باشید، خوابیدن روی تشک خیلی قدیمی می‌تواند برایتان مشکل‌ساز باشد. آلرژی به مایت گرد و غبار ممکن است باعث عطسه، آبریزش بینی، خارش، آبریزش چشم و سرفه شود.

از آنجا که نمی‌توانید هر سال یک تشک جدید بخرید، منطقی است که با اقدامات دیگری فضای خواب خود را تا حد امکان عاری از گرد و غبار نگه دارید، برای مثال:

  • از خرید ملحفه‌ای که شستن آن‌ دشوار است دوری کنید، چون باید بتوانید آن را به‌طور مرتب بشویید. قانون طلایی این است که ملحفه را یک بار در هفته با آب بسیار گرم بشویید.
  • به‌طور منظم روی فرش و مبلمان خود جاروبرقی بکشید. بهتر است برای این کار از جاروبرقی با فیلتر هپا (HEPA) استفاده کنید تا گرد و غبار کاملا از بین برود.

۲. علائم آسم را تشدید می‌کند

تاثیر تعویض تشک کهنه با نو روی آسم

به گفته‌ی متخصصان، افرادی که از آلرژی به گرد و غبار یا آسم آلرژیک رنج می‌برند، ممکن است هنگام خوابیدن روی یک تشک قدیمی غبارآلود دچار گرفتگی بینی و مشکلات تنفسی شوند.

مدت‌ها است که بسیاری از بیماران مبتلا به آسم متوجه شده‌اند که علائم آن‌ها در طول شب بدتر می‌شود. به‌تازگی، تحقیقات نشان داده‌اند که ریتم سیرکادین (ساعت زیستی بدن) در تشدید علائم آسم در طول شب نقش دارد. بنابراین، اگر شب‌ها روی یک تشک قدیمی بخوابید، احتمالا تأثیرات منفی ریتم سیرکادین بیشتر می‌شود و علائم شدیدتری را تجربه می‌کنید.

۳. به کمر درد یا گردن درد منجر می‌شود

کمر درد و گردن درد یکی از شکایت‌های رایجی است که در اثر تأخیر در تعویض تشک کهنه با نو رخ می‌دهد. با گذشت زمان، معمولا یک فرورفتگی در وسط تشک ایجاد می‌شود که حفظ پوسچر (هم‌ترازی اعضای بدن در ارتباط با یکدیگر) مناسب را در طول شب دشوارتر می‌کند. پوسچر مناسب برای کاهش کمر درد ضروری است.

با گذشت زمان، خود درد می‌تواند تکان دادن سر و خوابیدن را سخت‌تر کند که این ممکن است به ایجاد یک چرخه‌ی معیوب ناراحتی و خستگی منجر شود. بر اساس تحقیقات، بسیاری از افراد معتقدند که درد باعث مختل شدن خواب‌شان شده است.

۴. استرس را افزایش می‌دهد

در یک مطالعه، محققان شرکت‌کنندگان را بر اساس اینکه از تشک قدیمی استفاده می‌کردند یا تشک نو، به ۲ گروه تقسیم کرده و کیفیت خواب و علائم مرتبط با استرس را بین آن‌ها مقایسه کردند. نتیجه‌ی این تحقیق نشان داد که استفاده از تشک نو کیفیت خواب را افزایش و ناراحتی کمر را کاهش می‌دهد که این می‌تواند به کنترل علائم استرس کمک کند.

از سوی دیگر، استرس و خواب غالبا به هم مرتبط هستند. استرس بسیاری از بزرگسالان را از خوابیدن باز می‌دارد و کمبود خواب می‌تواند به استرس منجر شود. بنابراین، اگر تشک قدیمی شما خوابیدن را برایتان سخت کند، سطح استرس شما ممکن است افزایش یابد.

۵. حافظه‌ را تحت تأثیر قرار می‌دهد

اگر به‌موقع نسبت به تعویض تشک کهنه با نو اقدام نکنید و همیشه روی یک تشک قدیمی بخوابید، احتمال دارد حافظه‌ی شما هم دچار مشکل شود. یکی از کارکردهای خواب، تثبیت حافظه است. اگر در طول شب ‌به‌دلیل استفاده از یک تشک قدیمی یا نامناسب احساس ناراحتی کنید، نمی‌توانید بخوابید و به همین دلیل حافظه‌ی شما تحت تأثیر قرار می‌گیرد.

بیشتر بخوانید:

از بین بردن بوی بد رختخواب با خوشبو کننده های خانگی!

راهکارهایی برای افزایش طول عمر تشک

راه‌های افزایش طول عمر تشک

یک تشک باکیفیت می‌تواند سال‌ها خواب راحت را برای شما به ارمغان بیاورد. معمولا تولیدکنندگان توصیه می‌کنند که تشک خود را هر هشت سال یک‌بار تعویض کنید. با این حال، تشکی که به‌خوبی از آن مراقبت می‌شود به‌راحتی می‌تواند یک دهه دوام بیاورد. برای بهبود طول عمر تشک خود، به توصیه‌های زیر عمل کنید:

  • اجازه ندهید بچه‌ها روی تخت بپرند یا بازی کنند.
  • از قرار دادن حیوانات خانگی روی تشک بپرهیزید.
  • تشک خود را هر ۲ ماه یک‌بار بچرخانید یا پشت‌ورو کنید. اگر از تشک یک‌طرفه استفاده می‌کنید، آن را طوری بچرخانید که بالای تشک که قبلا سرتان را روی آن قرار می‌دادید حالا در قسمت پایین قرار بگیرد. تشک‌های دوطرفه را پشت‌و‌رو کنید.

به یاد داشته باشید که حتی با رعایت نکات فوق، تشک شما در نهایت شروع به فرسوده شدن می‌کند. بنابراین، باید به‌موقع به فکر خرید یک تشک مناسب باشید.

کلام پایانی

کم‌خوابی یا خواب بی‌کیفیت یکی از مهم‌ترین عوارض استفاده از تشک‌های کهنه است. کیفیت پایین خواب ‌با خواب‌آلودگی در طول روز، کاهش تمرکز، بیماری قلبی، فشار خون بالا، سکته مغزی، دیابت، افسردگی و افزایش وزن مرتبط است. در مقابل، خواب کافی فواید زیادی برای سلامتی دارد، از جمله: تقویت سیستم ایمنی، پیشگیری از دیابت نوع ۲ و کنترل وزن.

خواب بهترین زمان برای بهبودی بدن شما است. بنابراین، باید مطمئن شوید که از شرایط مناسب برای یک خواب شبانه‌ی خوب برخوردارید. وقتی تعویض تشک کهنه با نو را به تأخیر می‌اندازید یا از یک تشک نامناسب استفاده می‌کنید، به احتمال زیاد خواب‌تان مختل می‌شود. اگر فکر می‌کنید تشک شما روی خواب‌تان تأثیر گذاشته است، بهتر است به فکر خرید یک تشک جدید باشید.

منبع: دیجی‌کالا مگ

واتس‌اپ تلگرام

دیدگاه کاربران

ثبت دیدگاه