از شاهگوش تا کارناوال با ابی و شهرام
در دومین رقابت از رئالیتی «کارناوال» رامبد جوان، امیرحسین رستمی و روزبه حصاری روبهروی هم قرار گرفتند. امیرحسین رستمی با سه عروسک شبیهسازی شده به شکل خوانندههای ایرانی پیش از انقلاب (لسآنجلسی) به میدان آمد و موقعیت جذابی ایجاد کرد. شهرام شبپره، سیاوش قمیشی و اندی را داخل یک پراید هاچبک آلبالویی نشاند و با ایجاد تغییراتی در قطعههای موسیقی هریک از آنها، مشکلات پراید را نقد کرد. گرچه اجرای رستمی به خاطر ممیزی بهطور کامل پخش نشد و ما صدای شبپره را نشنیدیم اما نکته مهم این بود که برای اولینبار بهطور رسمی شمایلی از این شخصیتها به شکل عروسک پیش رویمان قرار گرفت. پیشتر در فیلمها و سریالهای مختلف، بهطور ضمنی شاهد حضور برخی خوانندههای پیش از انقلاب بودهایم اما اولینبار است بهطور رسمی در یک مسابقه حضور پیدا میکنند.
به بهانه اجرای امیرحسین رستمی در «کارناوال»، مروری داریم بر آثاری که در آنها شاهد چهره این بازیگران پیش از انقلابی بودهایم.
تماشای رایگان کارناوال با اینترنت ایرانسل، رایتل و مبین نت
در قسمت جدید «کارناوال»، امیرحسین رستمی در رقابت با روزبه حصاری، نمایشی عروسکی روی سن میآورد. در این نمایش، سه خواننده پیش از انقلاب یعنی شهرام و سیاوش و اندی، داخل یک پراید هاچبک نشستهاند و به سفر میروند اما مدام ماشینشان خراب میشود و در موقعیتهای مختلف، هریک از آنها شروع میکنند به خواندن یکی از قطعههای خودشان که البته با توجه به این شرایط تغییراتی در آن به وجود آمده. عروسکها شباهت زیادی به این شخصیتهای واقعی دارند و صدای آنها هم هنگام صحبت کردن و اجرای قطعه، بسیار به این خوانندهها نزدیک است. اندی دو قطعه «بلا» و «دارم میرم به تهران» و سیاوش قمیشی هم قطعه «نقاب» را به شیوهای متفاوت اجرا میکند. قطعا در این اجرا، شهرام شبپره هم قطعهای اجرا کرده که در ممیزی حذف شده است.
در فیلم سینمایی «فسیل» به کارگردانی کریم امینی، بازیگری را با گریم شهرام شبپره میبینیم. او با همان استایل همیشگی مقابل دوربین تلویزیون ملی قرار میگیرد و گروه موسیقی جدید «بلک داگز» را معرفی میکند. ابتدا با هیجان برنامه را شروع میکند و سپس تریبون را به این گروه میسپرد تا بیایند و اجرا کنند. مدت زمان حضورش زیاد نیست اما از آنجایی که جایگاه ویژهای در تلویزیون ملی داشته، حضورش جذاب به نظر میرسد و اعتباری برای اعضای این گروه است.
در سریال «معمای شاه» به کارگردانی محمدرضا ورزی، به چند خواننده محبوب اواخر دوره پهلوی اشاره شده بود. بهطور خاص شاهد اجرای ابی و ستار بودیم. در بخشی از داستان، بازیگری که با گریم شباهت به ستار پیدا کرده بود، در یک مهمانی در کاخ شاه، قطعه «شازده خانم» را اجرا کرد. در قسمتی دیگر هم در کاباره میامی، شاهد اجرای قطعه «خالی» توسط ابی بودیم. بازیگری با گریم به چهره ابی در جوانی نزدیک شده بود و روی سن این کاباره اجرا میکرد. نکته مهم این بود که این بازیگران صرفا لب میزدند و صدای خود خوانندهها روی تصویر قرار گرفته بود.
در ابتدای فیلم «نهنگ عنبر» به کارگردانی سامان مقدم، میبینیم که پدر کاراکتر ارژنگ در جوانی برای رونق بخشیدن به رستورانش از دو خواننده جوان دعوت به همکاری میکند. او در یک مجله آگهی میدهد که به یک خواننده جوان تازهکار برای اجرا در رستوران نیازمند است. ابی به عنوان اولین خواننده جوان به رستوران او میآید و قطعه «پوست شیر» را اجرا میکند. در اینجا هم بازیگری با گریم به شمایل ابی نزدیک شده و از صدای خود ابی استفاده شده بود. او میخواند و از آنجایی که ارژنگ کودک از صدای او خوشش نمیآمد و گریه میکرد، مورد قبول قرار نمیگرفت. پدر ارژنگ به ابی میگفت در این جامعه هیچچیز نمیشود. بعد از او جلال همتی برای تست میآمد و قطعه شاد «برفتم بر در شمسالعماره» را اجرا میکرد و مورد قبول قرار میگرفت. نکته جالب اینکه شش ماه بعد تلویزیون ابی را به عنوان یک خواننده محبوب معرفی میکرد و آنها از کاری کرده بودند پشیمان میشدند.
در سریال «شاهگوش» به کارگردانی داوود میرباقری، با بازی محسن تنابنده در نقش شخصیتی به نام شبنما روبهرو بودیم. او با گریم سنگین، خودش را به شکل ابی (ابراهیم حامدی) درآورده بود. شبنما با این شمایل به عروسیها و مهمانیها میرفت و با تغییر صدایش سعی میکرد آهنگهای این خواننده را بازنمایی کند. تنابنده به قدری به ابی شباهت پیدا کرده بود که در تصاویر منتشر شده پیش از انتشار سریال، همه واقعا گمان میکردند ماجرا درباره خود شخصیت ابی است اما بعدتر متوجه شدند تمرکز روی بدل اوست.