پنجره شاه نشین چیست؟ + معرفی مدل‌های مختلف

پنجره شاه نشین چیست؟ + معرفی مدل‌های مختلف

پنجره شاه‌ نشین چیست؟ + معرفی

بسیاری تصور می‌کنند پنجره‌های شاه نشین تنها مختص خانه‌های قدیمی بودند و در معماری مدرن جایی ندارند. اما پنجره شاه نشین مدرن یکی از زیباترین و جذاب‌ترین المان‌ها در طراحی خانه‌های امروزی به‌ شمار می‌رود. این پنجره‌ها که یاد آور خانه‌های تاریخی با معماری ایرانی هستند، دکوراسیون منزل را خاص و منحصر به فرد خواهد کرد. پنجره شاه نشین شامل سکویی است که در کنار پنجره‌های بزرگ و کوچک اما بلند رو به حیاط طراحی می‌شود. این طراحی گوشه‌ایی دنج و فضایی آرامش‌بخش، با طراوت و پر نور ایجاد خواهد کرد.

فیلم نت

در این مطلب از چیدانه به معرفی پنجره شاه نشین مدرن پرداخته خواهد شد و با تاریخچه، کاربردها و مزایای این فضاهای نشیمن دنج، جذاب و با طراوت آشنا خواهید شد. پس در ادامه با ما همراه باشید.

معرفی پنجره شاه نشین مدرن

تاریخچه پنجره شاه نشین

نام پنجره شاه‌نشین مدرن در واقع از پنجره‌های اتاق‌های شاه‌نشین در معماری سنتی خانه‌های ایرانی الهام گرفته شده است. شاه نشین در گذشته به اتاق‌های سه ‌دری و پنج ‌دری گفته می‌شد که معمولا بزرگ‌ترین اتاق خانه بودند و برای مهمانان و مراسم خاص و ویژه استفاده می‌شدند. این اتاق‌های مهم زیبا شیشه‌های رنگی و چشم‌نواز داشتند. زمانی که آفتاب از بیرون به درون شاه نشین می‌تابید، با عبور از این شیشه‌های رنگی، نمایی بسیار زیبا و رویایی بر روی سقف‌های آینه‌کاری شده ایجاد می‌کرد.

این پنجره‌ها در گذشته با گچبری‌های ظریف و هنرمندانه در دور تا دورشان طراحی می‌شدند و حال و هوای بسیار دلنشینی داشتند. اتاق شاه نشین در معماری سنتی ایرانی شکوه و عظمت زیادی دارد که در خانه‌های تاریخی ایران می‌توان هنوز هم این شکوه را مشاهده کرد. برخی از پنجره‌های شاه نشین در گذشته از فضای اتاق شاه ‌نشین بیرون زده‌ بودند. البته در معماری امروز تنها نامی از شاه نشین باقی مانده و طراحی مدرن آن کاملا با طراحی سنتی آن متفاوت است.

تاریخچه پنجره شاه نشین

پنجره شاه ‌نشین مدرن چیست؟

پنجره شاه نشین مدرن تنها در نام با نمونه‌ قدیمی خود مشترک است و از نظر ظاهری وجه اشتراکی با آن‌ها ندارد. در پنجره شاه نشین مدرن، نشانی از تجملات به کار رفته در شاه نشین‌های قدیمی مانند تزیینات، آینه‌کاری، شیشه‌های رنگی و گچبری‌های شلوغ نیست. امروز پنجره شاه‌ نشین برای ایجاد فضای نشیمن دنج و با طراوت و ارتباط بیشتر درون با بیرون در فضاهای مختلف خانه مانند جلوی پنجره سرتاسری پذیرایی، اتاق‌ خواب یا دکوراسیون آشپزخانه طراحی می‌شود. پنجره شاه نشین معمولا در کنار پنجره‌های بزرگ و سر تا سری رو به حیاط یا فضای سبز بیرون از خانه طراحی می‌شود.

طراحی پنجره های شاه‌نشین

شاه نشین در واقع یک سکو با ابعاد تقریبی 1 تا 2 متر است که در کنار پنجره‌های بلند ساخته می‌شود. برای طراحی پنجره شاه نشین دیوارهای دو سمت پنجره باید به اندازه کافی تو رفتگی داشته باشند یا پنجره به سمت بیرون کشیده شده باشد. از سکوی شاه نشین می‌توان برای نشیمن، خلوت کردن، مطالعه یا قرار دادن وسایل تزئینی استفاده کرد. با قرار دادن یک تشک نرم، کوسن‌های مختلف طرح‌دار یا ساده رنگی و بالشت‌های بزرگ و نرم روی سکوی شاه نشین می‌توان نشیمن‌گاهی دنج، آرامش بخش و خاص در خانه مدرن خود طراحی و خلق کرد.

پنجره شاه ‌نشین مدرن چیست؟

مزایای طراحی دکوراسیون پنجره شاه نشین مدرن

  • طراحی پنجره شاه نشین باعث ایجاد ارتباط بیشتر بین فضای درون خانه و بیرون می‌شود و چشم‌اندازی وسیع از فضای زیبای بیرونی خانه نمایان می‌کند.
  • توسط پنجره‌ شاه ‌نشین نور بیشتری وارد اتاق می‌شود و نور طبیعی مورد نیاز فضاهای داخلی خانه را فراهم خواهد کرد.
  • با باز و بسته کردن پنجره‌های شاه نشین می‌توان باعث رد و بدل کردن هوای تازه شد و از آن‌ها برای تهویه بهتر هوای اتاق استفاده کرد.
  • طراحی پنجره شاه ‌نشین فضایی دنج، آرام و با طراوت در داخل منزل ایجاد خواهد کرد.
  • پنجره‌های شاه نشین وسعت اتاق را افزایش می‌دهند و مساحت کلی خانه نیز با توجه به پیش آمدگی‌های اتاق بیشتر می‌شود.
  • پنجره شاه نشین را می‌توان در فضاهای مختلف خانه مانند سالن پذیرایی، اتاق نشیمن، اتاق خواب و آشپزخانه طراحی و اجرا کرد.

مطلب پیشنهادی: حفاظ پنجره از داخل

مزایای طراحی دکوراسیون پنجره شاه نشین مدرن

ایده‌هایی برای استفاده از نشیمن زیر پنجره شاه نشین

پنجره شاه‌نشین مدرن فضایی فرورفته ایجاد می‌کند. می‌توان از فضای فرو رفته زیر آن برای طرایح و تعبیه یک نیمکت زیر پنجره استفاده کرد. از این نشیمن کنار پنجره می‌توان استفاده‌های بسیاری داشت که در ادامه برخی از این ایده‌های کاربردی بررسی خواهد شد.

فضایی برای استراحت 

از نشیمن زیر پنجره شاه‌نشین مدرن می‌توان به عنوان فضایی برای استراحت و آرامش گرفتن استفاده کرد. اگر پنجره شاه نشین به اندازه‌ای باشد که بتوان آن را به تختی برای استراحت و دراز کشیدن عصرانه استفاده کرد،‌ ایده‌ای بی‌نظیر خواهد بود.

فضایی برای استراحت پنجره شاه نشین

مبلمانی برای انتظار مهمانان

اگر پنجره‌های شاه‌نشین روبروی راه‌پله‌ یا فضای ورودی خانه تعبیه شده‌ باشد، می‌توان از آن‌ به عنوان مکانی برای انتظار مهمانان استفاده کرد. با این کار یک لابی جمع و جور انتظار برای راحتی مهمانان سر زده طراحی خواهید کرد.

تلفیق قفسه‌ها با نیمکت زیر پنجره

اگر طول فضای فرورفته زیر پنجره شاه نشین زیاد باشد، می‌توان با یک تیر دو نشان زد و بخشی از فضای اطراف کاناپه زیر پنجره را به قفسه‌های کاربردی اختصاص داد.

تلفیق قفسه‌ها با نیمکت زیر پنجره

ایجاد فضایی برای حیوان خانگی خود

می‌توان علاوه‌بر تعبیه نیمکت، فضای فرو رفته زیر کاناپه و پنجره را به فضایی برای استراحت حیوان خانگی خود تبدیل کرد. تا هنگام استراحت روی نیمکت جلوی پنجره فرصتی برای وقت گذراندن با حیوان خانگی خود نیز داشته باشید.

استفاده از نیمکت زیر پنجره شاه‌نشین به عنوان قسمتی از مبلمان

اگر فضای اتاق نشیمن یا پذیرایی کوچک است می‌توان نشیمن کنار پنجره شاه نشین مدرن را به عنوان بخشی از مبلمان خانه خود استفاده کرد. با این کار استفاده بهینه‌تری از فضا خواهید کرد و در هزینه‌های خرید مبلمان نیز صرفه‌جویی می‌کنید.

ایده‌هایی برای استفاده از نشیمن زیر پنجره شاه نشین

کاربردهای پنجره شاه نشین

  • پنجره‌های شاه‌نشین مدرن دارای وسعت زیادی هستند و حداکثر نور طبیعی را وارد این قسمت از خانه می‌کنند.
  • اگر چشم‌اندازی زیبا و درختانی سبز و گل‌هایی شاداب در پشت دیوار اتاق داشته باشید وجود پنجره نسبتا وسیع شاه نشین می‌تواند حس و حال زیبا و لطیفی در فضای داخلی خانه ایجاد کند.
  • سکوی شاه ‌نشین می‌تواند فضایی دنج و با نشاط برای نشیمن، مطالعه یا استراحت جلوی پنجره در دکوراسیون پنجره پذیرایی باشد.
  • فضای جلوی پنجره شاه نشین اتاق خواب می‌تواند به عنوان محل قرارگیری تخت خواب، نشیمن یا فضای مخصوص مطالعه مورد استفاده قرار گیرد.
  • در دکوراسیون آشپزخانه پنجره‌دار، فضای جلوی پنجره شاه نشین آشپزخانه را می‌توان برای قرار دادن صندلی‌های آشپزخانه یا ناهارخوری یا ترکیبی از آن‌ها و مواردی که قبل‌تر گفته شد، استفاده کرد.
  • طاقچه‌های پنجره شاه‌نشین به دلیل داشتن نور مناسب می‌توانند مکانی عالی برای رشد و چیدن گل‌ها و گیاهان باشند.
  • در فضای پشت پنجره شاه‌نشین می‌توان وسایل تزیینی و مجسمه‌های دکوراتیو چید و به‌ عنوان فضایی دکوراتیو از آن استفاده کرد.
  • می‌توان با طراحی کشو، کمد یا قفسه در زیر سکوهای شاه‌ نشین فضای ذخیره سازی اضافی برای قرار دادن وسایل و لوازم ایجاد کرد.

کاربردهای پنجره شاه نشین

کلام پایانی

طراحی پنجره شاه نشین مدرن دکوراسیونی بسیار خاص و منحصر به فرد در خانه‌های امروزی خلق خواهد کرد. این پنجره‌های دکوراتیو و کاربردی را می‌توان در کنار پنجره‌های بزرگ فضاهای مختلف خانه مانند سالن پذیرایی، نشیمن اتاق خواب و حتی آشپزخانه طراحی کرد. با این کار گوشه‌ای دنج ایجاد می‌کنید که می‌تواند فضایی برای استراحت و آرامش یا حتی تفکر و مطالعه افراد خانه باشد. پنجره شاه‌نشین به کمک عناصر دکوراتیو و زیبا می‌تواند حتی به یک نقطه کانونی تبدیل شود که همه نگاه‌ها را به خود خیره می‌کند. شما هم اگر به ارتباط درون و بیرون علاقه دارید و می‌خواهید گوشه‌ایی دنج و با نشاط در خانه خود داشته باشید، حتما این فضاهای کاربردی را در خانه خود طراحی کنید. با این کار یاد معماری قاجاری خانه‌های تاریخی ایران را هم در خانه مدرن و امروزی خود زنده نگه خواهید داشت.

اگر به متریال چوب طبیعی علاقه دارید و می‌خواهید دکوراسیون خانه خود را به سبک مدرن طراحی کنید، مطلب پنجره چوبی مدرن را از دست ندهید.


دیدگاه کاربران

ثبت دیدگاه