مواد و مصالح: سنگ یکی از متریال های دوست داشتنی است که به نظر من هیچ وقت نمی توان از آن چشم پوشی کرد، سنگ به هر روشی که در ساختمان ها استفاده شود به نوعی پیوند با بستر را برای ما که مخاطبین بنا هستیم تداعی می کند، سنگ به نوعی جزو متریال های آشنا و ملموس برای ما هستند و ما کاملا می توانیم با آن ارتباط برقرار کنیم و مسلما معماران برجسته ایرانی هم از این موضوع اطلاع دارند، پس سعی می کنند تا از آن در طراحی پروژه های برجسته شان استفاده کنند، به همین دلیل ما هم در چیدانه تصمیم گرفتیم که امروز نحوه استفاده از سنگ را در پروژه های برجسته ایرانی را بررسی کنیم. پس تا انتهای این مطلب با چیدانه همراه باشید
طراح: بهزاد اتابکی
نمای ساختمان اداری نیایش دارای خطوط منحنی زیادی است و آن هم به دلیل منبع الهام طراحی این پروژه (حرکت سریع ماشین ها) بوده است. معمار این بنا می توانست خیلی راحت برای اجرای این منحنی ها از بتن استفاده کند، اما ترجیح داد تا از قطعات باریک سنگ های تراورتن استفاده کند، چرا که می دانست خطوط عمودی حاصل استفاده از این سنگ ها که شاید خیلی هم محو باشند در ایجاد تعادل در نما بی تاثیر نیست. مطمئن هستم که شما هم از تاثیر خطوط افقی و عمودی در طراحی نمای خارجی ساختمان با خبر هستید، این خطوط می توانند مانند این پروژه به وسیله متریال هایی مانند سنگ ایجاد شوند. مطلب ساختمان اداری نیایش، معماری با الهام از حرکت سریع ماشین ها را بخوانید تا بتوانید بیشتربا این ساختمان آشنا شوید.
طراحان: بهرام کلانتری، کوروش دباغ
استفاده از سنگ در طراحی نمای خارجی ساختمان مسکونی BW7 به صورت هوشمندانه ای صورت گرفته است، بیایید نحوه استفاده از ان را از زبان معمار خود پروژه بخوانیم: این ساختمان شامل ۸ واحد آپارتمان مسکونی به مساحت ۳۱۰ مترمربع است که در دو بخش مختلف قرار گرفته اند. یک طبقه که در واقع طبقه ی ششم است حد فاصل این دو بخش می باشد که پنج طبقه در زیر آن و سه طبقه در بالای آن قرار دارد.
بخش پایینی از سنگ تراورتن سفید تراش خورده ساخته شده و شامل آپارتمان هایی برای فروش یا اجاره است. بخش بالایی نیز از ترمووود خاکستری تیره برای سکونت خانواده ی کارفرما طراحی شده است. در این پروژه سنگ های نما به عنوان متمایز کننده بخشی از نما به کار گرفته شده اند، توجه کنید که سنگ ها می توانند سطح صیقلی و صاف و یا تراش خورده داشته باشند و به نمای ساختمان شما بافت و زنده بودن را هدیه کنند. مطلب آپارتمان مسکونی BW7 در تهران، ترکیبی ساده از مکعب ها را بخوانید و بیشتر با این پروژه آشنا شوید.
طراح: استودیو معماری بوژگان
اگر مطلب طراحی ساده و معمارانه آپارتمان مسکونی برانوش در جماران را بخوانید متوجه خواهید شد که استودیو معماری بوژگان در نظر داشته است تا برای طراحی نما از مواد و مصالح مقرون به صرفه استفاده کند، به همین دلیل ترجیح داده است تا از سنگ ها تراورتن استفاده کند تا هم ارزان باشد و هم ساختمان هماهنگی خوبی با بافت اطراف خود داشته باشد.
اگر کمی در نمای خارجی ساختمان برانوش دقیق شوید، متوجه می شوید که مرز بین دو قطعه سنگ، خطوط افقی را در نمای ساختمان به وجود آورده اند. این خطوط افقی از لحاظ دید ناظر (عابرین و افرادی که از بیرون به ساختمان نگاه می کنند) بیسار حائز اهمیت هستند، چرا که این خطوط افقی ارتفاع زیاد ساختمان را در نظر عابرین پیاده می شکند و باعث می شود تا با ساختمان ارتباط بصری بیشتری برقرار کنند.
طراح: علی سوداگران، نازنین کازرونیان
اگر می خواهید نحوه استفاده متفاوت از سنگ در نمای خارجی ساختمان را ببینید باید به سراغ پروژه خانه آپارتمان 144 شیراز بروید. نمای خارجی این پروژه سراسر سنگ هایی هستند که به صورت ارگانیک و کاملا طبیعی استفاده شده است. این سنگ ها طبیعی ترین حالت ممکن را دارند و حتی برش های آن ها هم خیلی با نظم صورت نگرفته است به همین دلیل باعث شده است تا نمای خارجی این ساختمان بافتی جذاب و دلنشین داشته باشد، البته همنشینی گیاهان رونده با این سنگ ها هم زیبایی خاصی را به این نما داده است. مطلب خانه آپارتمان ۱۴۴ در شیراز ، هم زیستی انسان و طبیعت را بخوانید تا بیشتر با این آپارتمان آشنا شوید.
طراح: رامین مهدی زاده
همان طور که اشاره کردیم سنگ ها در بعضی از قسمت های ایران جزو مصالح بوم آورد منطقه هستند که باعث می شود تا وقتی ساختمان ساخته شد، حس کنی که دقیقا از دل زمین بیرون آمده است و کاملا با بسترش هماهنگی دارد، آپارتمان شماره 1 محلات دقیقا چنین چیزی را به شما نشان می دهد.
اگر بخواهیم دقیق تر بگوییم، بخش عمده اقتصاد محلات، وابسته به برش و تولید سنگ می باشد؛ که بیش از نیمی از این سنگ ها به علت ناکارآمدی برش سنگ، به دور ریز بدل می گردند. پروژه ی آپارتمان شماره ۱ محلات از دفتر معماری کالکتیوترین به معماری رامین مهدی زاده با تبدیل این ناکارآمدی به شگردی اقتصادی و زیست محیطی، به استفاده ی مجدد از این دورریزها در نماهای بیرونی و چندی از نماهای داخلی پرداخته است و به بازیافت سنگ های حاصل از تولیدات سازندگان محلی اقدام نموده است و توانسته رتبه اول جایزه معمار سال ۱۳۸۹ در گروه ساختمانهای مسکونی را از آن خود کند. مطلب آپارتمان شماره ۱ محلات، طراحی مقرون به صرفه با مصالح بوم آورد به شما کمک می کند تا بیشتر با این ساختمان اشنا شوید.
طراح: ری را استدیو
همان طور که گفتیم سنگ ها می توانند سطوح صاف و صیقلی داشته باشند، این مشخصه سنگ ها باعث می شود تا نمای خارجی ساختمان ها شفاف و درخشان باشد. اگر بخواهیم ساختمانی را مثال بزنیم که از این پتانسیل سنگ ها استفاده کرده است، باید به سراغ ساختمان اداری_ تجاری ولیعصر تهران برویم.
سرتاسر نمای این ساختمان از سنگ های مرمر ساب خورده است که درخشندگی و روشنایی خاصی را به ساختمان بخشیده است، برخورد نور با نمای این ساختمان و انعکاس آن باعث می شود تا جذابیت ساختمان بیش از پیش باشد. خواندن مطلب درخشش سنگ مرمر در نمای ساختمان اداری تجاری ولیعصر تهران به شما کمک می کند تا بیشتر با خواسته های معمار و دلیل استفاده از این سنگ ها در نمای خارجی ساختمان آشنا شوید.
طراح: فرزاد دلیری
یکی دیگر از کاربرد های سنگ در طراحی نمای خارجی ساختمان هایی به سبک کلاسیک است، در بیشتر پروژه های ساخته شده توسط فرزاد دلیری می توانید استفاده های مختلف از انواع سنگ ها را ببینید. مطلب مجتمع مسکونی بام نیاوران، بنایی لوکس برای کلاسیک پسندان شما را با یکی از پروژه های کلاسیک که در نمای آن از سنگ ها استفاده شده است را به شما نشان می دهد.
اگر سری به بخش پروژه های برجسته ایرانی در چیدانه بزنید، می توانید پروژه های بیشتری راببینید که در آنها از انواع مختلف سنگ ها استفاده شده است.
مطالب بیشتر: آنچه که باید درباره اصول طراحی نمای ساختمان بدانید! آجرچینی در ساختمان های مدرن ایرانی! طراحی نمای متحرک در ساختمان های مدرن ایران گیاهان طراوت بخش نمای پروژه های برجسته ایرانی نرده و حفاظ های خلاقانه در ساختمان های برجسته ایرانی ۷ آپارتمان برجسته ایرانی با ایده کور کردن دید همسایه!
نویسنده: شمیم آقازاده | تحریریه چیدانه