کلبه سوئیسی در مازندران، تیشه‌ای بر ریشه معماری بومی!

کلبه سوئیسی در مازندران، تیشه‌ای بر ریشه معماری بومی!

به قلم: سمانه زارعی

فکتور

در زندگی امروزی، هرکاری سریعتر انجام می‌شود، بیشتر مورد استقبال افراد است. از ساخت وسایل کوچک گرفته تا ساخت و ساز و ویلاسازی! صحبت از کلبه سوئیسی است که این روزها در مناطق گردشگری مانند مازندران بسیار گسترش پیدا کرده است. در این مطلب راجع به گسترش کلبه سوئیسی در مازندران بیشتر بخوانید.

شیرآلات کسری

کلبه سوئیسی در مازندران!

این روزها ساخت کلبه‌های سوئیسی در مازندران افزایش پیدا کرده است و این موضوع باعث نگرانی معماران و متخصصان این زمینه شده است. مخصوصا در میان خانه‌های روستایی که از کاهگل، سنگ و چوب و متناسب با فرهنگ و اقلیم منطقه ساخته شده‌اند، وجود کلبه سوئیسی مانند وصله ناجوری برای بافت روستایی است. کلبه‌های سوئیسی سازه‌هایی هشتی شکل هستند که از چوب و مصالح بوم‌آورد مناطق کوهستانی سوئیس ساخته می‌شوند، سقف هایی شیب دار و پنجره‌های بزرگ دارند که امکان تماشای منظره‌های اطراف را فراهم می‌کنند. درست است که کلبه‌های سوئیسی با سقف‌های چوبی شیب‌دار و پنجره‌های بزرگ نمایی زیبا و چشم‌نواز دارند اما نفوذِ بی حد و حصرشان در مازندران رفته رفته به یک تهدید تبدیل می‌شود، سازه‌هایی که هرچقدر هم زیبا باشند با بافت این منطقه غریبه‌اند.

مطلب خواندنی: لیست زیباترین جنگل‌ها برای طبیعت گردی در مازندران

 

چرا کلبه سوئیسی گسترش یافته است؟

برخی از ویژگی‌های این نوع سازه‌ها باعث شده است که افرادی که به فکر ساخت اقامتگاه هستند، این ساختمان‌ها را انتخاب کنند. هزینه تمام شده پایین، سهولت در ساخت و صرفه‌جویی در زمانِ ساخت عامل پررنگ رواج چنین سازه‌هایی هستند. خشایار معتمدی کارشناس معماری در این باره می‌گوید: ساختِ کلبه‌های سوئیسی فارغ از اینکه تا چه اندازه بوم‌آورد و مطابق معیارهای فنی ساخته می‌شوند، به دلیل مزیت‌های گفته شده به شکل قارچ‌گونه‌ای در حال افزایش هستند. چراکه ساخت و سازها در مازندران و گیلان نیاز به عایق‌کاری و دیوارچینی دارند، این درحالی است که این مساله با سقف‌های شیب دارِ این ویلاها به طور کامل حذف می‌شود و می‌توان گفت در بدبینانه‌ترین حالت ممکن در مدت زمان دو تا سه ماه با سطح اشغال کم در هر فضایی ساخته شوند.

 

راهکارچیست؟

مطمئنا اگر مسئولان و تصمیم گیرندگان آگاه در این مورد درست تصمیم بگیرند، می‌توان با ایجاد قوانینی جلوی این آسیب‌ها را گرفت.

  • حمایت از اجرای معماری بومی: با ایجاد تسهیلاتی برای ساخت اقامتگاه‌ها و ساختمان‌های بومی، مردم تشویق به ساخت و ساز بومی خواهند شد.
  • ساده سازی ساخت بناهای بومی: با ساده‌سازی روش ساخت معماری بومی، هزینه‌های اقتصادی ساخت سازه‌های بومی کاهش می‌یابد.
  • آینده نگر باشیم: عدم تناسب کلبه‌های سوئیسی با بافت مناطق شمالی و مازندران، باعث دلزدگی و عدم جلب توجه مسافران و گردشگران به این منطقه خواهد شد. بسیاری از مردم به دنبال تجربه اقامت در خانه‌ی بومی هستند و این نوع گردشگری پایدارتر خواهد بود.

واتس‌اپ تلگرام

دیدگاه کاربران

ثبت دیدگاه