این روزها که سلامت روان برای اکثر افراد در اولویت قرار گرفته، تعداد مراجعات به مراکز روانشناسی نیز به مراتب بیشتر از گذشته شده است. طراحی اصولی دکوراسیون اتاق مشاوره، تاثیر زیادی در روحیه مراجعین و جلب رضایت آنها خواهد داشت. بنابراین طراحی مناسب و فراهم کردن محیطی که مراجعین در آن احساس آرامش و امنیت روانی داشته باشند، بسیار مهم است.
در این مطلب از چیدانه به بررسی دلایل اهمیت، 6 ایده کاربردی و خلاقانه طراحی دکوراسیون اتاق مشاوره در کلینیکهای روانشناسی و نکات مهم این طراحی پرداخته خواهد شد. بنابراین در ادامه با ما همراه باشید.
در کلینیکهای روانشناسی، اتاق مشاوره یا درمان مهمترین بخش محسوب میشود. چراکه ملاقات درمانگر و بیمار در آن صورت میگیرد. طراحی داخلی اتاق درمان تاثیر زیادی روی روحیه مراجعین دارد، بنابراین از اهمیت بالایی برخوردار است. طراحی و چیدمان اتاق مشاوره به چند دلیل مهم است:
آسایش و آرامش درمانجو از همه چیز مهمتر است. طراحی دکوراسیون داخلی اتاق درمان باید طوری باشد که درمانجو در آن احساس آسایش داشته باشد. اتاقی که خوب طراحی شده باشد احساس امنیت فیزیکی و روانی درمانجو را در فضایی راحت، خصوصی، دسترسپذیر و آرامشبخش فراهم میکند.
چیدمان مناسب اتاق درمان به برقراری ارتباط قوی و موثر بین مشاور و درمانجو کمک میکند و باعث جلب اعتماد درمانجو میشود. از آنجایی که بیشتر مراجعین برا حل مشکلات روانی به مراکز روانشناسی مراجعه میکنند، نیاز بیشتری به قرارگیری در محیطی امن دارند. در این فضا باید درمانجو به تمام پسزمینهها و امکانات حضوری و مجازی دسترسی داشته باشد.
طراحی اتاق مشاوره میتواند بر خلق و خو، شناخت و رفتار درمانجو تاثیر بگذارد. در اتاق مشاوره باید فضایی برای بیمار در نظر گرفته شود که بتواند به راحتی و بدون استرس بنشیند و درباره مشکلات روان و ذهن خود صحبت کند. طراحی مناسب اتاق درمان، موجب کاهش استرس بیمار، بهتر شدن روند درمان و افزایش کارآیی روانشناس خواهد شد.
مطلب پیشنهادی: فنگشویی اتاق کار
تاثیر طراحی دکوراسیون اتاق روانشناسی روی مراجعهکننده و درمانگر متفاوت خواهد بود. چراکه آنها درک متفاوتی از این فضا دارند و نیازهایشان با هم تفاوت دارد. در طراحی، باید به حالات روانشناختی و آسایش روانی هر دوی آنها توجه داشت. برای طراحی دکوراسیون اتاق مشاوره باید ویژگیهای زیر را در نظر گرفت.
رنگها آثار روانشناسی مختلفی دارند و بر روحیه افراد تاثیر مستقیم میگذارند. در طراحی داخلی اتاق روانشناسی باید از ترکیب رنگهایی با هارمونی مناسب استفاده شود. بهطور کلی رنگهای روشن، مات و خنثی بهترین گزینه و رنگهای تند نامناسب هستند. رنگ مناسب و نامناسب برای طراحی این اتاق شامل موارد زیر میشود:
مطلب پیشنهادی: بهترین رنگ برای مطب
نورپردازی مناسب میتواند باعث بهبود تمرکز و خلق و خوی بیمار شود. بهترین نورپردازی برای اتاق مشاوره استفاده از نور طبیعی خورشید در طول روز است. برای این اتاق از پردههای رنگ روشن و نازک و غیرضخیم استفاده شود و تا جای ممکن پردهها در طول روز کنار کشیده شوند. با این کار فضای مشاوره، روشن، گرم و صمیمی به نظر خواهد رسید. برای نورپردازی مصنوعی اتاق مشاوره میتوان از لامپها، لوسترها یا چراغهای رومیزی استفاده کرد که میزان روشنایی آنها قابل تنظیم باشد. هر مراجعهکنندهای در نور خاصی آرامش دارد، تنظیم نور به مراجعهکننده احساس راحتی بیشتری خواهد بخشد.
در طراحی دکوراسیون اتاق مشاوره، انتخاب مبل مناسب که در ساخت آن استانداردهای لازم رعایت شده باشد، اهمیت بالایی دارد. صندلی مراجعهکننده و روانشناس باید مناسب و راحت باشد تا روانشناس و بیمار احساس صمیمیت و راحتی بیشتری داشته باشند. محل صندلی مراجع باید طوری باشد که به راحتی بتوان مراجعهکننده را دید و در آنجا احساس امنیت داشته باشد. مبلمان مناسب باید دارای ویژگیهای زیر باشد:
مطلب پیشنهادی: دکوراسیون اداری نئوکلاسیک
حضور عناصر طبیعی در دکوراسیون باعث ایجاد حس طراوت شده و با سلامت روان در ارتباط است. بنابراین توصیه میشود در چیدمان دکوراسیون اتاق مشاوره از گلها و گیاهان مختلف استفاده شود. اگر مکانی که به حیاط راه داشته باشد برای این کار انتخاب شود میتوان برای گفتگو و مشاوره با مراجعان در فضای باز قدم زد و احساس بهتری داشت. همچنین میتوان در دکور اتاق از چوب که نماد طبیعت است، استفاده کرد یا تابلوهایی با تصاویر مناظر طبیعی در اتاق انتظار و مشاوره بهکار برد.
برخی از عوامل و وسایل باعث حواسپرتی مثبت مراجعهکننده میشوند. گاه طی گفتگو، مسائل ناراحت کنندهای بیان میشود که حال روحی بیمار را بههم میریزد. عناصری مانند آثار هنری زیبا، آبنماهای کوچک رومیزی و اسباب بازیها با تاثیر مثبتی که دارند باعث میشوند، ذهن مراجعه کننده از اتفاقات غمانگیز دور شود و اوضاع عاطفی او در لحظه کمی بهبود یابد. با استفاده هوشمندانه از این ابزارها میتوان، عواطف مراجعهکننده را به سمت مثبت هدایت کرد. صداها و موسیقیهای آرامشبخش نیز به تسریع روند تراپی کمک میکند.
درمانجو باید نسبت به حفظ حریم خصوصی و دور ماندن اطلاعاتش از دسترس دیگران، کاملا مطمئن باشد. بنابراین بهتر است اتاق مشاوره با شیشه دوجداره و عایقهای صدا کاملا خصوصیسازی شود. برای اطمینان از اینکه صدای مراجعهکنند و درمانگر هنگام گفتگو از اتاق مشاوره خارج نمیشود، درها کاملا بسته شود تا مراجعهکننده با احساس اعتماد و امنیت بیشتری صحبت کند.
مطلب پیشنهادی: چیدمان میز کار اداری
طراحی اتاق مشاوره از اهمیت بالایی برخوردار است چراکه میتواند در روند درمان و بهبود بیماران تاثیر بهسزایی داشته باشد. اتاق مشاوره باید طوری طراحی شود که برای مراجعهکننده محیطی آرامشبخش، امن، راحت و دلپذیر باشد. این اتاق باید دارای امکاناتی مانند رنگ و نور مناسب، صداهای آرامشبخش، مبلمان راحت و استاندارد، عناصر طبیعی و تهویه مناسب باشد. همچنین فضاهای اتاق انتظار، دفتر پذیرش و محل نگهداری پروندهها نیز باید دکوراسیون و چیدمان مناسبی داشته باشند. تا هنگام پذیرش و انتظار نیز فضا امن و راحت و بدون استرس باشد.
اگر قصد طراحی دکوراسیون منزل خود را دارید مطلب دکوراسیون داخلی منزل را از دست ندهید.