امروزه با پیشرفت روزافزون صنعت دکوراسیون داخلی، انتخاب مواد اولیه مرغوب برای ساخت و طراحی فضاها به چالش مهمی تبدیل شده است. ام دی اف و نئوپان هر دو از مواد اولیه محبوب و پرکاربرد این صنعت هستند که برای بخشهای مختلف دکوراسیون منزل مانند مبلمان، کابینتها و دیوارها استفاده میشوند. اما فرق نئوپان و ام دی اف چیست؟ این دو نوع چوب تفاوتهایی از نظر جنس، نحوه ساخت و کاربرد دارند.
در این مطلب از چیدانه، به بررسی تفاوت ام دی اف و نئوپان از نظر ترکیب مواد، مقاومت در مقابل رطوبت، ویژگیهای ظاهری و کاربردهای متنوع آنها، پرداخته میشود تا بتوان انتخاب درست و مناسبی داشت.
امدیاف MDF (Medium Density Fiberboard) به معنای تخته فیبر با چگالی متوسط است. این متریال از الیاف ریزی از انواع چوبها ساخته میشود. الیاف با چسب در تراکم بالا ترکیب شده و تحت فشار پرس به تخته ام دی اف تبدیل میشوند. امدیاف با الیاف ریز و متراکم، سطحی صافتر، پیچخوری و روکشپذیری بهتری داشته و برای کارهای ظریف مانند کابینتسازی در دکوراسیون آشپزخانه مناسبتر است. ام دی اف برای ساخت محصولاتی که باید شباهت ظاهری به چوب داشته باشند نیز گزینهای مناسب است.
نئوپان نام اولین شرکت وارد کننده این محصول به ایران بوده و نام اصلی این فرآورده چوبی “تخته خرده چوب" است. این محصول از ذرات خرده ریز چوب ساخته میشود. این ذرات و خردهها با چسب و رزینهایی مانند فنل فرمالدئید یا اوره فرمالدئید ترکیب میشوند و تحت فشار پرس و حرارت فشرده شده و به شکل تخته چوب نئوپان درمیآیند. تخته چوبی گاه با ملامینه، ورقهای چوبی یا حتی پارچه روکش میشود. نئوپان ملامینه، طرحها و رنگهای فراوانی دارد. نئوپان با خردهچوبهای درشتتر و قیمت اقتصادیتر، برای زیرسازی و سازههای غیرنمایان کاربرد بیشتری دارد.
ام دی اف و نئوپان از نظر ویژگیهای ظاهری، ترکیب مواد تشکیل دهنده و کاربرد تفاوتهای زیادی با یکدیگر دارند. تفاوتهای نئوپان با ام دی اف شامل موارد زیر است:
مواد سازنده این چوبها با یکدیگر متفاوت است. ام دی اف ساختهشده از الیاف چوب با چسب تراکم بالا است. الیاف چوب در فرآیند ساخت در هم فشرده میشوند تا تختهای فشرده ساخته شود. اما نئوپان ساختهشده از تختههای چوبی و گاه با روکش ملامینه است. ساختار ام دی اف طوری است که این فرآورده چوبی، سنگینتر و متراکمتر از نئوپان به نظر میآید.
این چوبها در ظاهر نیز دارای تفاوتهایی هستند. سادهترین راه برای تشخیص این چوبها از یکدیگر، توجه به نوع ذرات و خرده چوبهای تشکیل دهنده آنهاست. امدیاف با الیاف ریز و متراکم، سطحی صافتر و یکنواختتر و تخته چوب نئوپان خردهچوبهای درشتتری دارد.
ام دی اف در مقابل رطوبت مقاومتر است و در آشپزخانهها که تغییرات دما و رطوبت بالاست، بهتر از نئوپان عمل میکند. البته از نظر برخی کارشناسان مقاومت در برابر رطوبت هر دو متریال مشابه بوده و میزان مقاومت بیشتر به نوع روکش و پوشش محافظ آنها بستگی دارد و در صورت استفاده از روکش مناسب میتوان مقاومت هر دو محصول را در برابر رطوبت تا حد قابل توجهی افزایش داد.
ام دی اف به دلیل جنس صاف و لطیف سطوح، نسبت به نئوپان روکشپذیری بسیار مناسبی داشته و از انواع روکشهای میتوان برای آن استفاده کرد. نئوپان برخلاف ام دی اف، سطح خشنتری داشته و معمولا روکشهای طبیعی و پلاستیکی برای آن مناسبتر هستند. سطح MDF رنگپذیری مناسبی داشته و میتوان بدون استفاده از روکش، جذابیت ظاهری آن را افزایش داد. در مقایسه با ام دی اف، نئوپان سطوح و لبههایی زبر دارد که به راحتی رنگپذیر نیستند.
این چوبها به دلیل ویژگیهای متفاوت، مصارف متفاوتی نیز دارند. تختههای ام دی اف معمولا برای ساخت انواع مبلمان و کابینت آشپزخانه استفاده میشود. اما از نئوپان برای ساخت مبل و انواع مصنوعات چوبی استفاده میشود. بیشترین کاربرد نئوپان در زیرسازی کف و دیوارها و قفسهبندی است.
ام دی اف ارزانتر از چوب است و جایگزین اقتصادی مناسبی برای چوب طبیعی بهشمار میرود، اما بهدلیل پروسه تولید و استحکام بیشتر، قیمت بالاتری نسبت به نئوپان دارد. یکی از مهمترین مزیتهای نئوپان در مقایسه با ام دی اف، مقرون به صرفهتر بودن آن است.
اگرچه ترکیب و ساختار MDF و نئوپان با یکدیگر کاملا متفاوت است اما شباهتهایی هم با یکدیگر دارند:
ام دی اف و نئوپان هر دو از پرکاربردترین فرآوردههای چوبی هستند. اما فرق نئوپان و ام دی اف در ساختار و کاربرد قابل توجه است. هر یک از این چوبها دارای مزایا و محدودیتهای خاص خود هستند. هر دوی این فرآوردههای چوبی امروزه کاربردهای فراوانی در صنعت دکوراسیون داخلی مانند مبلمان، کابینت و اجزای دکوراتیو دارند. اگرچه این دو محصول از لحاظ فرآیند تولید دارای شباهتهایی هستند، اما از نظر ویژگی و کاربرد تفاوتهای قابل توجهی با یکدیگر دارند. انتخاب بین این دو محصول باید بر اساس نوع کاربرد، بودجه و نیازهای فنی پروژه صورت گیرد، چرا که هر کدام در جایگاه خود محصولی ارزشمند هستند.
اگر قصد تغییر دکوراسیون آشپزخانه و کابینتها را دارید، مطالب بهترین جنس کابینت و کابینت انزو سفید را از دست ندهید.