روزهای اسفند اغلب برای همه خانوادهها، روزهایی شلوغ و پر از کارهای مختلف است. یکی از کارهایی که خانوادههای ایرانی برای استقبال از سال جدید انجام میدهند خانه تکانی است. ممکن است خانهتکانی کاری سخت و زمانبر به نظر برسد مخصوصا اگر شاغل هم باشید و یا کودکانی با سن کم داشته باشید. ولی نگران نباشید با یک برنامهریزی درست به راحتی میتوانید خانهتکانی را به راحتی انجام دهید. در این مطلب به خانهتکانی با برنامهریزی درست پرداختهایم؛ تا بتوانید این قورباغه بزرگ را قورت دهید!. با این مطلب از چیدانه همراه باشید.
در ادامه خواهید دید:
- خانه تکانی برای عید
- بررسی وضعیت تمیزی خانه
- خانهتکانی؛ چقدر زمان دارم؟
- خانهتکانی با برنامهریزی؛ اولویتبندی کارهای خانهتکانی
- خانهتکانی با برنامهریزی درست؛ تقسیم وظیفه
- خانه تکانی بخشهای مختلف منزل
- این نکتهها را فراموش نکنید

خانه تکانی برای عید
خانهتکانی یکی از سنتهایی است که خانوادههای ایرانی برای استقبال از نوروز و بهار انجام میدهند تا طراوت و تمیزی را به خانه بیاورند. قرار است امسال هم خانه خود را بتکانید! خانه تکانی با برنامهریزی درست به شما کمک میکند استرس کمتری داشته باشید.
بهترینهای معماری و دکوراسیون داخلی
مشاهده بیشترمطلب پیشنهادی: 20 تغییر طلایی که قبل از خانهتکانی باید انجام دهید

بررسی وضعیت تمیزی خانه
در ابتدا باید وضعیت تمیزی خانه را بررسی کنید، یک قلم و کاغذ بردارید، در خانه قدم بزنید و همه موارد از نظافت بخشهای مختلف را بدون اولویت یادداشت کنید. این کار به شما کمک میکند تا موارد کوچک و بزرگی که ممکن است یادتان نباشد را هم یادداشت کنید. این کار را میتوانید از چند روز قبل از شروع خانهتکانی شروع کنید چون ممکن است هر روز مورد جدیدی یادتان بیفتد.

خانهتکانی؛ چقدر زمان دارم؟
حالا باید تقویم را بردارید و ببینید چند روز زمان خالی دارید. مخصوصا اگر شاغل باشید باید با دقت زمانهای خالی خود را در نظر بگیرید. با توجه به مدت زمانی که دارید و همچنین میزان کثیف بودن بخشهای مختلف خانه، برنامه خانه تکانی را تنظیم کنید.

خانهتکانی با برنامهریزی؛ اولویتبندی کارهای خانهتکانی
تا اینجا دانستید که چند روز فرصت دارید و چه کارهای مهمی را باید انجام دهید، پس به راحتی میتوانید کارهایتان را اولویت بندی کنید. کارهای مهمتر را در اولویت بگذارید. همچنین بخشهایی از خانه که مدت زیادی از تمیزکاری آنها میگذرد را در اولویت قرار دهید. کارهایی مانند تعمیرات وسایل، قالیشویی و خشکشویی که باید زودتر برایشان اقدام کنید را فراموش نکنید.
مطلب پیشنهادی: خانهتکانی عید، شستن هر وسیلهای راهی داره!

خانهتکانی با برنامهریزی درست؛ تقسیم وظیفه
حالا باید ببینید هرکسی چه کارهایی را انجام بدهد؟ در اغلب خانوادهها مدیریت خانهتکانی منزل با خانم خانه است، برای اینکه کارهای خانهتکانی راحتتر و سریعتر پیش برود حتما به افراد دیگر خانواده مسئولیتهایی را واگذار کنید. حتی کارهایی متناسب با سن کودکان هم به آنها بسپارید. اگر فکر میکنید که حجم کارهای خانهتکانی زیاد است و یا مدت زمانی که در اختیار دارید کافی نیست و یا میزان تواناییتان کم است میتوانید با شرکتهای خدمات نظافت تماس بگیرید تا برای خانهتکانی کمکتان کنند.

خانه تکانی بخشهای مختلف منزل

1.آشپزخانه :
- مواد غذایی داخل یخچال را بررسی کنید و مواد غذایی فاسد و تاریخ گذشته را بیرون بیندازید. گرد و غبار پشت یخچال و فریزر را با جاروبرقی و دستمال پاک کنید.
- داخل کابینتهای آشپزخانه را با دستمال مرطوب تمیز کنید. اگر وسایل اضافی و جاگیر در کابینت دارید از کابینت بردارید. روی سطح کابینت و دستههای آن را تمیز کنید. سطح بالای کابینتها جاییست که در معرض چربی و گرد و خاک قرار دارد که حداقل سالی یک یا دوبار باید تمیز شود.
- اجاق گاز، توستر و مایکروفر را با حوصله و با مواد شوینده مخصوص (صنعتی و یا طبیعی) تمیز کنید. برای اینکه در حین تمیز کردن به وسایل آسیب نزنید کاتالوگ آنها را بخوانید.
- پردههای آشپزخانه را حتما بشویید.
- تمیز کردن هود و در صورت نیاز تعویض فیلتر هود را فراموش نکنید.
- کاشیهای دیوار آشپزخانه و سقف آن را در صورت امکان بشویید و همچنین سینک آشپزخانه را با مواد شوینده تمیز کنید.
مطلب پیشنهادی: خانهتکانی آشپزخانه، به همین راحتی همه چیز را برق بیندازید!

2.سرویس بهداشتی و حمام:
- جعبه کمکهای اولیه را بررسی کنید و اگر داروهای تاریخ گذشته در آن قرار دارد آنها را تعویض کنید.
- داخل توالت فرنگی و ایرانی و روشویی را با جرمگیر و مواد ضدعفونی کننده بشویید.
- کاشی های دیوار و کف حمام و سرویس بهداشتی را با کف بشویید.
- اگر از پرده ضد آب داخل حمام استفاده کردهاید حتما آن را در بیاورید و بشویید.
مطلب پیشنهادی: حمام و دستشویی تکانی، در سه سوت برق بیندازید!
3.اتاق نشیمن:
- پردههای اتاق نشیمن را بشویید. در صورت نیاز آنها را به خشکشویی بدهید.
- فرشهای اتاق را بررسی کنید در صورتی که نیاز به شستشو دارند آنها را به قالیشویی بدهید و یا اگر به تازگی شسته شدهاند فقط شامپو فرش بکشید.
- مبلمان را با جاروبرقی تمیز کنید و اگر از روکشهای رومبلی استفاده میکنید آنها را بشویید.
- تمیزکردن شیشههای پنجره، آینه و جلو مبلیها و چراغهای روشنایی را فراموش نکنید.
- خانهتکانی عید فرصت خوبی برای تغییر دکوراسیون است، بد نیست برای سال جدید کمی دکوراسیون را تغییر دهید.
مطلب پیشنهادی: تغییر دکوراسیون نشیمن، به استقبال نوروز

4.اتاق خواب:
- روتختی، ملافهها و رو بالشتی ها را بشویید. بعد از شستن بهتر است برای خشک شدن آنها را در معرض جریان هوا و نور خورشید قرار دهید.
- پردههای اتاق خواب را در بیاورید و بشویید.
- کمد و کشوی لباسها را خالی کنید، داخل آن را تمیز کنید و لباسهای خود را بررسی کنید و اگر لباسهایی دارید که استفادهشان نمیکنید به نیازمندان بدهید. اگر لباسهای کهنهشدهای دارید که میتوانید از پارچه آن برای گردگیری استفاده کنید آنها را در تمیز کردن شیشه و وسایل به کار ببرید.
- کنج دیوارها و سقف و یا روی چراغهای روشنایی که محلی برای جمع شدن گردوغبار است را تمیز کنید.
مطلب پیشنهادی: خانهتکانی در 7 روز، اتاق خوابتان را زیر و رو کنید!


این نکتهها را فراموش نکنید:
- تمیزکردن جاکفشی، دستگیرههای در، بالکن و… را فراموش نکنید.
- خانهتکانی عید فرصت مناسبی برای مرتب کردن انباری خانه است، با استفاده از نظمدهندهها میتوانید وسایل انباری را مرتب کنید. حداقل هر سال یکبار وسایل انباری را بررسی کنید و وسایلی که احتیاج ندارید را با بفروشید و یا به کسانی که نیاز دارند بدهید.
- به گلدانهای داخل خانه، راهپله و بالکن را رسیدگی کنید، برگ های خشک و ریخته را بردارید، با یک دستمال گلدان را تمیز کنید و زیر گلدانیها را بشویید. برگهای گیاهان را با دستمالی نرم و مرطوب تمیز کنید.
- اگر وسایلی که برای شستشو در ماشین ظرفشویی در نظر گرفتهاید زیاد است برنامهای برای روشن کردن ماشین لباسشویی در زمانهایی که میزان مصرف برق کمتر است در نظر بگیرید.
- تفکیک زبالهها را در حین تمیز کردن فراموش نکنید.
- در مصرف آب صرفهجویی کنید.
- میتوانید از شویندههای طبیعی برای تمیز کردن استفاده کنید تا خانهتکانی سالمتری داشته باشید.
مطلب پیشنهادی: شویندههای طبیعی، 8 ترکیب خانگی که هر لکهای را پاک میکنند!

حرف آخر:
در این مطلب روش خانهتکانی با برنامهریزی درست را یاد گرفتیم. اگر فردی پر مشغله و با زمان کم هستید بهتر است روند خانه تکانی خود را زودتر شروع کنید و کارهایتان و قدم به قدم پیش ببرید تا مجبور نشوید به صورت فشرده و در طی یکی دو روز همهی کارها را انجام دهید. برای آشنایی با ترفندهای خانهتکانی مطالب پیشنهادی را بخوانید.
مطالب پیشنهادی:
- خانهتکانی عید، بهترین ترفندهای تمیزکاری اتاق خواب!
- نکات ریز خانهتکانی، 7 اشتباه که امسال مرتکب نمیشویم!
- برنامهریزی برای خانهتکانی، 29 روز شمارش معکوس تا سال نو!
- اشتباهات رایج در خانهتکانی!
- سادهترین راه شستن پرده برای آغاز خانه تکانی
- گام به گام خانهتکانی پیش از شروع مدرسه
- روشی آسان و سریع برای تمیز کردن لوستر کریستالی