Chidaneh.com placeholder image

5 نمونه تفاوت معماری مدرن و سنتی

معماری فقط طراحی و زیبایی‌شناسی یک ساختار نیست، بلکه “عملکرد" در معماری بسیار اهمیت دارد. معماری همواره دستخوش تغییر است و متناسب با نیازهای زمان به روز می‌شود. هر منطقه‌ای با توجه به هویت فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و شرایط اقلیمی، دارای شیوه‌های خاص معماری بومی است که به عنوان معماری سنتی شناخته می‌شود. اما معماری مدرن به عنوان یک جنبش از قرن بیستم آغاز شد. در این مطلب به 5 نمونه تفاوت معماری مدرن و سنتی می‌پردازیم.

اویران کاور
شرکت طراحی معماری و بازسازی تازنگ

طراحی و ساخت ویلای معاصر مدرن
شرکت طراحی معماری و بازسازی تازنگ

سرویس خواب بالسا
گروه معماری اشکان اذانی

گروه معماری ژین

طراحی نمای ساختمان مسکونی سه طرفه در شهر یزد
گروه معماری ژین

گروه معماری حامد حسینی

طراحی و اجرای نمای شیک ساختمان
گروه معماری حامد حسینی

شرکت معماری پرسیاه طرح پردازان

طراحی و ساخت ویلا دوبلکس استخردار
شرکت معماری پرسیاه طرح پردازان

اصطلاح معماری مدرن و سنتی 

مردم اغلب از اصطلاحات “سبک معماری مدرن" و “سبک معماری سنتی" به عنوان مترادف قدیمی و جدید سوء استفاده می کنند. در حقیقت، معماری مدرن و سنتی هر دو تاریخچه طولانی دارند و مربوط به حال و گذشته نمی شوند. در حقیقت، برخی از خانه های مدرن تقریباً صد سال قدمت دارند. و بسیاری از خانه های نوساز سبک سنتی را دارند و تفاوت معماری مدرن و سنتی بسیار است.

تعریف معماری سنتی در تفاوت معماری مدرن و سنتی

اصطلاح “معماری سنتی" برای طیف وسیعی از سبک های خانه سازی استفاده می شود. هر کدام دارای ویژگی های منحصر به فرد خود هستند. به طور کلی، هر گونه تاثیرگذاری در منازل از سبک های تاریخی، مانند معماری ویکتوریایی، استعماری، صنعتگر یا نئوکلاسیک، می تواند در گروه یک معماری سنتی قرار گیرد. اگرچه منشأ این سبک ها متفاوت است، اما معماری سنتی چندین ویژگی مشترک دارند. این ویژگی ها شامل ایوان های بزرگ و باز با تیرها و تیرهای برآمدگی، لبه دار و سقف بلند و نوک تیز با یک یا چند شیروانی است. آنها از مصالح ساختمانی سنتی مانند آجر، چوب، گچ، گچ و سنگ ساخته شده اند. که بیان گر تفاوت معماری مدرن و سنتی است.

شرکت جهان ساخت شارین

طراحی و اجرای محوطه بیرونی ویلای بادرود
شرکت جهان ساخت شارین

استودیو معماری و طراحی داخلی امین نعیمی

سالن اپرا هال سپنتا کیش برنده جایزه A Design award 2021 ایتالیا
استودیو معماری و طراحی داخلی امین نعیمی

گروه معماری آرچی پرژن

نمای ویلای مدرن
گروه معماری آرچی پرژن

از طرف دیگر، سبک معماری مدرن آن شکوفایی کلاسیک را به نفع یک طرح ساده و تمیز رد می کند. در جاهایی که خانه های سنتی با جزییات ظریف آراسته شده اند، خانه های مدرن ریزه کاری ها را دور می کنند تا ساختار اصلی بتواند حرف اول را بزند.

گروه معماری حامد حسینی

نمای منحصر بفرد ساختمان مسکونی
گروه معماری حامد حسینی

شرکت طراحی معماری و بازسازی تازنگ

نمونه کار طراحی ویلای مینیمال و شیک
شرکت طراحی معماری و بازسازی تازنگ

گروه ساختمانی نکسا

طراحی و اجرای نمای مدرن
گروه ساختمانی نکسا

گروه معماری رنیک

ویلا مدرن
گروه معماری رنیک

تعریف معماری مدرن درتفاوت معماری مدرن و سنتی

در سبک معماری مدرن از سقف تخت یا شیب کم، خطوط مستقیم و نمای بیرونی تمیز با بافت کم و بدون بافت بهره می برند. در ساخت و ساز مدرن از مصالح ساختمانی و پیشرفته تر مانند فولاد مسلح، بتن و پلاستیک و مهمتر از همه شیشه استفاده می شود. معمولا نمونه های سبک سنتی اصیل (آنهایی که در قرن نوزدهم و اوایل قرن 20 ساخته شده اند) عمدتا در مراکز شهرها و محله های باسابقه یافت می شوند. با این حال، بسیاری از خانه های نوساز به منظور تقلید از ساخت و سازهای سنتی طراحی شده اند. اگرچه این خانه ها سنتی به نظر می رسند، اما تفاوت معماری مدرن و سنتی بسیار است و اغلب از مواد مدرن تر و حساسیت های طراحی داخلی استفاده می کنند.

ویژگی‌های معماری سنتی

  • معماری سنتی، فرهنگ جامعه را نشان می‌دهد و نکته مهم اینکه در ایران، در این سبک معماری به نمای بیرونی خانه‌ها توجه چندانی نمی‌شد. اکثر طراحان و معماران روی طراحی داخلی خانه‌ها تمرکز می‌کردند. توجه بیش از حد معماران به جزئیات یکی از مهم‌ترین نکات در رابطه با معماری سنتی می‌باشد. مثلا اینکه در اکثر خانه‌های قدیمی درب‌های ورودی به صورت دولنگه و چوبی بوده‌ و هریک از این لنگه‌ها نیز دارای کوبه‌ای مخصوص بودند.
  • معماری بومی یا سنتی نوعی معماری است که از منابع و مصالح محلی و در دسترس استفاده می‌کند. این سبک معماری کاملا با سبک زندگی مردم، ساختار اجتماعی و شرایط طبیعی منطقه پیوند دارد.
  • در گذشته در معماری سنتی، خصوصا در خانه‌های افراد ثروتمند اتاق‌هایی برای فصل‌های خاص از سال طراحی می‌شد. اتاق‌های مخصوص فصل زمستان اغلب برای این که راحت‌تر گرم شوند، به صورت جمع‌وجور و با سقف‌های کوتاه طراحی می‌شدند. اما اتاق‌هایی که برای فصل تابستان طراحی می‌شد، بزرگ بودند و سقف آن‌ها نیز بلند بود.
  • در خانه‌های سنتی همیشه مطبخ یا آشپزخانه در پشت اتاق‌های اصلی ساخته می‌شد. تنها منبع نور مطبخ‌ سوراخ‌هایی بود که در سقف ایجاد می‌شد.
  • در این سبک معماری اغلب از پنجره‌های مشبک رنگی استفاده می‌شد. به همین دلیل صبح‌ها با بالا آمدن خورشید نور از این پنجره‌ها به دیوارهایی پر از طاقچه منعکس می‌شد و باعث زیبایی اتاق نشیمن می‌شد.
  • در معماری سنتی حیاط قلب خانه‌ بود. در اطراف حیاط اتاق‌های کوچک و بزرگ قرار داشتند تا از نور، هوا و چشم‌انداز حیاط حداکثر استفاده شود.

ویژگی‌های معماری مدرن:

  • همیشه قانون کلی “عملکرد، دیزاین و فرم را تعیین می‌کند" در مورد این سبک صادق است. یک ساختمان مدرن باید کاربردی بوده و شکل و ساختار آن با توجه به کارایی آن طراحی شود.
  • سبک‌ معماری مدرن بسیار ساده اما پیشرفته و مدرن است. در یک ساختمان مدرن از تزئینات اضافی استفاده نمی‌شود و هیچ نوع تصویر عجیب و غریب و یا گچ‌بری‌های دور سقف در آن دیده نمی‌شود. خطوطی که در این نوع معماری اجرا می‌شوند پیچیده و با جزئیات گیج‌کننده همراه نیستند و نمایی کلی از ساختمان را به نمایش می‌گذارند. البته این بدان معنا نیست که ساختمان‌های مدرن همواره دارای زوایای ساده و چهارگوش هستند. در برخی از آن‌ها از خطوط منحنی و اشکال ارگانیک نیز استفاده می‌شود.

استودیو معماری مدیراد دکتر سما مدیر و مهندس رزا راد

طراحی ویلا دوبلکس شیک به سبک مدرن
استودیو معماری مدیراد دکتر سما مدیر و مهندس رزا راد

استودیو معماری نیارش

طراحی نما ساختمان پروژه سهروردی شمالی
استودیو معماری نیارش

شرکت معماری نوین

طراحی معماری ساختمان چند طبقه
شرکت معماری نوین

گروه معماری و طراحی داخلی ایده نو

طراحی و اجرای محوطه بیرونی خانه دوبلکس لوکس
گروه معماری و طراحی داخلی ایده نو

  • در معماری مدرن امروزی، مواد و مصالح بسیاری وجود دارد که معمار می‌تواند با استفاده از آن‌ها جلوه‌های مختلفی را ایجاد کند. سازه‌هایی ساخته شده از جنس استیل و بتن، استفاده از شیشه، سفیدکاری (معمولا گچ و سیمان روی آجر) و پلان‌ها و نقشه‌های باز، از جلوه‌های بارز معماری مدرن هستند.
  • فضا یکی از فاکتورهای بسیار مهم در معماری مدرن است، از این رو ساختمان‌هایی که برای تجارت یا تفریح طراحی می‌شوند، فضایی باز داشته و افراد هنگام حضور در آن با ازدحام رو به رو نخواهند شد.
  • برجسته‌ترین ویژگی معماری مدرن سادگی طرح و فرم آن است. در این سبک به جای اهمیت به دکور و تجملات، به مکان و فضا تاکید شده است.
  • اکثر سازه‌های معماری مدرن دارای فضای بزرگ هستند و برای استفاده بهینه از نور، از شیشه استفاده می‌شود. پنجره ساختمان‌های مدرن بسیار بزرگ تعبیه می‌شوند تا نور طبیعی خورشید وارد فضا شده و آن را روشن کند.
  • نقشه اغلب خانه‌های مدرن به صورت فضای باز طراحی می‌شود که علاوه بر ایجاد فضاهای دلباز، با راهکارهای مختلف حریم خصوصی رعایت می‌شود.

1-سازگاری با محیط زیست، در تفاوت معماری مدرن و سنتی 

معماری سنتی که به عنوان معماری بومی شناخته می‌شود، بیشتراز مصالح سازگار با محیط زیست استفاده می‌کند. اما معماری مدرن، در انتخاب مصالح کمتر به مسائل زیست‌محیطی و شرایط اقلیمی توجه می‌کند. به طور مثال طراحی ساختمان‌های امروزی طوری است که از اولین ساعات روز که نور خورشید می‌تابد، باز هم باید از نور مصنوعی استفاده کرد، اما در ساختمان‌هایی با معماری‌ سنتی در طی روز تنها از نور طبیعی استفاده می‌شود.

البته در سال‌های اخیر با رشد تکنولوژی، توجه به تعامل انسان و محیط زیست در معماری مدرن بیشتر شده است. بسیاری از سیستم‌های نورپردازی مدرن، دارای سنسورهایی هستند که میزان نور را با توجه به روشنایی محیط تنظیم می‌کنند و از این طریق به صرفه‌جویی در مصرف انرژی کمک می‌شود.

2-هزینه، در تفاوت معماری مدرن و سنتی

معماری سنتی از منابع و مصالح محلی در دسترس برای پاسخگویی به نیازهای مردم استفاده می‌کند. استفاده از مصالح محلی در ساخت و ساز در نهایت باعث کاهش هزینه‌های ساختمان شده و معماری سنتی را به گزینه‌ای اقتصادی تبدیل می‌کند. اما در معماری مدرن هدف راحتی بیشتر برای ساکنان است و چنین استانداردهایی را فقط می‌توان با استفاده از ماشین‌آلات مدرن که دارای هزینه‌های اولیه قابل توجه و تقاضای انرژی بیشتری هستند، برآورده کرد.

3-مصالح، در تفاوت معماری مدرن و سنتی

بارزترین تفاوت معماری مدرن و معماری قدیمی، تفاوت در نوع مصالح است. در گذشته، سنگ و مشتقات آن مصالح اصلی ساختمان بودند. سازه‌ها معمولاً از موادی ساخته می‌شدند که بخشی از مواد و مصالح محل زندگی بودند. مثلا معمولاً گل، آجر، بلوک یا سنگ روی هم فشرده می‌شدند و در یک سازه به کار می‌رفتند. در حالی که معماری مدرن اغلب از سازه‌های فلزی یا بتنی و شیشه‌ای استفاده می‌کند.

شرکت جهان ساخت شارین

رندر طراحی ویلای لوکس رویان
شرکت جهان ساخت شارین

معماری و بازسازی ماهور

بازسازی و معماری نمای منزل حیاط‌دار لاکچری
معماری و بازسازی ماهور

4-ظاهر، در تفاوت معماری مدرن و سنتی

ظاهر ساختارهای قدیمی و مدرن و مقایسه آن‌ها، یکی از جنبه‌های مهم زیست‌محیطی و استفاده از فضا را نشان می‌دهد. ساختارهای قدیمی بسیار پرزرق و برق، باشکوه و در گستره‌ای افقی با فاصله‌های زیاد ساخته می‌شدند. در واقع، ساختمان‌ها به صورت پراکنده بودند. امروزه در معماری مدرن، با توجه به کمبود فضا، سعی بر جمع‌وجورتر کردن و ساخت ساختمان‌های عمودی است.

شرکت معماری و دکوراسیون داخلی حسین سالمی (گروشه )

طراحی واجرای رستوان در استانبول ترکیه
.gold{fill:#d9d9d8;}.cls-2{fill:#ffe07f;}.cls-3{fill:#f5bb22;}.cls-4{fill:none;stroke:#f5bb22;stroke-miterlimit:10;stroke-width:3px;}goldشرکت معماری و دکوراسیون داخلی حسین سالمی (گروشه )

شرکت فنی و مهندسی تیده آ

طراحی و اجرای پروژه برج‌های سرو 1 و 2
شرکت فنی و مهندسی تیده آ

5-فناوری، در تفاوت معماری مدرن و سنتی

استفاده از فناوری در معماری مدرن بیشتر به چشم می‌خورد. با پیشرفت تکنولوژی، معماری مدرن به سمت مواد و مصالحی رفت که انرژی کمتری برای ساخت آن‌ها صرف می‌شود و پایدارتر هستند. در طراحی‌های مدرن امروزی از منابعی مثل انرژی خورشیدی و آب باران برای تامین انرژی استفاده می‌شود.

هر چند که در سال های گذشته و دهه های اخیر، معماری سنتی به دست فراموشی سپرده شده است و سبک های جدید و مدرن بر اکثر ساختمان های ساخته شده، حاکم است، اما امروزه با توجه به تمرکز طراحان و معماران مشهور ایرانی به سبک ها و معماری سنتی ایرانی، باز استفاده از طرح های سنتی در معماری ایرانی و تلفیق آن با طرح های جدید نیز طرفداران بسیاری پیدا کرده است.

SPACE STUDIO

مجموعه ویلای نمک‌آبرود
SPACE STUDIO

ساخت ویلا و محوطه سازی شرکت بارش سبز

نماسازی ویلا و محوطه سازی
.gold{fill:#d9d9d8;}.cls-2{fill:#ffe07f;}.cls-3{fill:#f5bb22;}.cls-4{fill:none;stroke:#f5bb22;stroke-miterlimit:10;stroke-width:3px;}goldساخت ویلا و محوطه سازی شرکت بارش سبز

جمع بندی

هر دو سبک معماری سنتی و مدرن، فواید و مزایای خاص خود را دارند و می‌تواند برای داشتن یک سبک زندگی سازگار با محیط‌ زیست مورد استفاده قرار گیرند. اما بهتر است راه میانه را انتخاب کرد. معماری سنتی و مدرن می‌توانند با هم ترکیب شوند و بیان منحصر به فردی به ساختار بدهند. واقعیت این است که تغییر در جوامع بشری و نیازهای انسانی به صورت مستقیم یاغیرمستقیم، منجر به تحولات معماری شده است. بهترین راه این است که با بهره‌گیری از تکنولوژی، از نکات مثبت و پایدار معماری سنتی و مدرن، در ساخت‌سازهای امروز بهره برد. در این مقاله به بررسی 5 نمونه تفاوت معماری مدرن و سنتی پرداخته ایم.

مطالب بیشتر:

 

 


دیدگاه کاربران

ثبت دیدگاه