یکی از فعالیتهای مهم برای هر کودکی بازی است. اسباببازی برای کودک نوعی غذای روانی است که البته از مهمترین نیازهای کودکان نیز محسوب میشود. امروزه روانشناسان انواع اسباببازی مناسب کودکان از تولد تا 12 سالگی را به 4 گروه اسباببازی جسمی physical، تقلیدیImitative، ساختنی Constructiveو خلاق Imitative تقسیمبندی کردهاند. باتوجه به این تقسیمبندی والدین برای انتخاب اسباببازی مناسب کودک خود بهتر است به سن و جنسیت کودک، نیازها و علایق آنها توجه کرده و به دنبال اسباببازیهایی باشند که قوای ذهنی و فکری و مهارتهای اجتماعی کودک را تقویت کند. در این مقاله از چیدانه به بررسی انواع اسباببازی مناسب کودک و ویژگیهای آنها میپردازیم.
برای انتخاب اسباببازی مناسب هر سن کودک، بهتر است ایمنی و بامزه بودن اسباببازی در اولویت قرار بگیرد. در ادامه 7 نکته اساسی برای خرید اسباببازی مناسب کودکان را یادآور میشویم:
5. در مورد مناسببودن خرید یک اسباببازی خاص برای کودک باید قبل از خرید اسباببازی مورد نظر با یک مشاور کودک مشورت کنید و سپس نسبت به خربداری اسباببازی مناسب برای کودک اقدام کنید. همچنین با توجه به عملکرد کودک در طول بازی، متوجه خواهید شد که آیا به انجام بازی علاقهای دارد یا خیر. بنابراین مهم هست که کودک به اسباببازی خود علاقه داشته باشد و از بازی با آن لذت ببرد.
6. اگر اسباببازی مخصوص سنین بالاتر از سن فرزند خود را خریداری کنید، کودکتان از انجام صحیح آن بازی عاجز میماند و زمانی که کودک به سن مناسبی برای انجام بازی مورد نظربرسد؛ دیگر تمایلی به بازی کردن با آن اسباببازی ندارد.
7. بهتر است اسباببازی مناسب هر سن کودک را از فروشگاههای معتبر اسباببازی خریداری کنید.
این مطلب هم قابل توجه است: قفسه اسباب بازی اتاق کودک تان را جدی بگیرید!
اسباب بازی مناسب نوزاد
اسباب بازی مناسب کودک 3 ماهه
آویز تخت خواب؛ اسباب بازی مناسب کودک
کتاب مقوایی: اسباب بازی کودک 6 ماهه
جغجغه مناسب کودک زیر 6 ماه
اسباب بازی مناسب کودک 3 تا 6 ماهگی
دندونگیر مناسب نوزاد 6 ماهه
به گفته روانشناسان کودک؛ در این دوره رشد نوزاد بیشتر متمرکز بر بعد حسی و حرکتی است و مهارتهای ادراکی محیط بوسیله حواس لامسه و بینایی در حال رشد هستند. کودک سنین تولد تا شش ماهگی کمکم یاد میگیرد وسایل مختلف را به دهان ببرد و از این طریق اشیای مختلف را میشناسد. بنابراین اسباببازی مناسب کودک از تولد تا 6 ماهگی؛ اسباببازیهایی است که حواس کودک را تحریک میکنند. 4 مورد اسباببازی زیر 1 سال را در ادامه بخوانید:
اسباببازی مناسب کودک 6 ماهه
اسباب بازی کودک 9 ماهه
اسباب بازی مناسب کودک 1 ساله
در سنین شش ماهگی تا یک سالگی، مهارت حسی حرکتی کودک پیشرفت بیشتری میکند. همچنین در گرفتن دست و ضربهزدن به اشیا پیشرفت میکند. نوزاد در این سن به روی صندلی میرود و مینشیند. میخزد. چهاردست و پا میرود. خود را بالا میکشد و میایستد، نام خود را میداند و اعضای بدنش را تشخیص میدهد. برخی از اسباببازیهای مناسب سن 6 ماه تا 12 ماهگی عبارتند از:
اسباب بازی کودک 15 ماهه
وسایل بازی مناسب کودک 17 ماهه
مدل اسباببازی کودک یک ساله
اسباب بازی مناسب کودک 18 ماهه
توپ، اسباببازی مناسب کودک 20 ماهه
اسباب بازی مناسب کودک دو ساله
وسایل بازی مناسب کودک دو ساله
کتاب داستان، اسباب بازی مناسب کودک 1 تا 2 ساله
به گفته متخصصان؛ مهارتهای حرکتی در سنین بین 1 تا 2 سالگی تکمیل میشود اما مهارتهای حرکتی ظریف هنوز در حال شکلگیری هستند. همینطور با رشد حرکتی در سنین یک تا دو سالگی؛ توانایی کلامی هم شکل میگیرد. در این سن اسباببازیهایی با ویژگیهای ساختاری مانند موارد زیر مفید هستند:
درام موزیکال ، اسباب بازی مناسب کودک 2 تا 3 ساله
اسباب بازی مناسب برای کودک، قطار
بازی فکری، اسباب بازی مناسب کودک 3 ساله
حلقه، اسباب بازی مناسب کودک دو تا سه ساله
اسباب بازی مناسب کودک سه ساله
در دو تا سه سالگی؛ مهارتهای حرکتی ظریف و استفاده از دست و انگشتان پیشرفت بیشتری میکند. اسباببازیهای کشیدنی، هلدادنی مثل: ماشین و کامیون به تقویت مهارتهای دستی کودک کمک میکند. در سنین 2 تا 3 سال تواناییهای حرکتی، تجسم فضایی و درک فاصلهها در حال رشد است و بههمینجهت توپبازی هم میتواند نظر کودک را به خود جلب کند. از دیگر اسباببازی مناسب سنین دو تاسه سالگی:
اسباب بازی مناسب کودک4 ساله
پازل کودک- اسباب بازی مناسب کودک 5 ساله
عروسک؛ اسباب بازی مناسب کودک 5 ساله
اسباب بازی مناسب کودک 3 تا 5 ساله
اسباب بازی مناسب کودک پیش دبستانی
جالب است بدانید که کودک سه تا 5 ساله یک سازنده قهار است و میتواند از هر چیزی که به دستش رسید یک شاهکار بیافریند. علاوهبراین با افزایش سن، قدرت تفکر و پردازش شناختی کودک به سرعت در حال شکلگیری و گسترش است و کودک در این سن با استفاده از بازیها میتواند شمردن و نامگذاری را بیاموزد. بنابراین اسباببازیهای آموزشی مثل: پازلها، اعداد، حروف و تصاویر و مواردی که در زیر آمده نیز مفید هستند.
مطلب پیشنهادی مرتبط: اتاق بازی کودک در خانه، این 19 تا فوق العاده هستن!
اسباب بازی مناسب کودکان دبستانی
روانشناسان کودک معتقدند کودکان دبستانی در مقطعی از زندگی خود به سر میبرند که نیازمند رشد ذهنی، جسمی و ارتقای مهارتهای اجتماعی خود هستند؛ برای همین اسباببازی مناسب کودک دبستانی باید به گونه ای طراحی شده باشد که نه تنها شرایط سرگرمی و نشاط کودک را فراهم کند، بلکه موجب رشد خلاق و پیشرفت مهارتهای همه جانبه او شود.
درحقیقت کودکان 6 تا 12 سال میتوانند بازی با انواع اسباببازیهای فکری و پیچیده را تجربه کنند. همچنین با انواع اسباببازی ورزشی و حرکتی هم سرگرم میشوند.
انواع اسباببازی فکری، بوردگیم برای اطفال، بازیهای کارتی، انواع سودوکو و انواع منچ؛ نمونهای از اسباببازیهای مناسب کودکان دبستانی هستند. همینطور استفاده از عروسک نمایشی برای کودکانی که توانایی کافی جهت ارتباط برقرار کردن با دیگران را ندارند؛ گزینه مناسبی است.
حتما میدانید که آموزش کودکان مبتلا به اوتیسم با دیگر کودکان متفاوت است و در هنگام آموزش باید توجه کودک را به خود جلب کنید. اسباببازی مناسب کودک اوتیسم باید با علایق آنها سازگار باشد، تا کودک را به خود درگیر کند. کودکان مبتلا به اوتیسم از اسباببازیهایی که چالش برانگیز است، لذت میبرند و با انجام بازیهای مناسب، مهارتهای دیداری و شنیداری آنها تقویت میشود.
لگو، اسباببازی فکری پازل و بلوکساز ، چراغها و حبابهای رنگی، شن جادویی، عروسکهای نشانگر احساس و کارتهای عکس حیوانات؛ برای کودک مبتلا به اوتیسم مناسب است.
همانطورکه شنیدهاید که کودکان بیش فعال از انرژی بسیار زیادی نسبت به سایر کودکان معمولی برخوردار هستند. بنابراین تعدادی از اسباببازیهای حرکتی و ورزشی میتواند به آنها در تخلیه انرژی و افزایش تمرکز کمک کرده و استعداد آنها را در جهت رشد مهارتهای جسمانی مدیریت کند. تعدادی از این اسباببازیهای مناسب کودکان پیشفعال دبستانی عبارتاند از: بازی با اسکوتر؛ مناسب برای تخلیه انرژی. پازلها و تقویت تمرکز. بازیهای فکری و بازیهای کارتی.
مطلب پیشنهادی مرتبط: طراحی خانه سالم برای کودکان بیشفعال، آرامش را به او هدیه دهید!
همانطور که گفتیم بازی برای کنترل خشم کودکان، پرورش خلاقیت در کودک، رشد سالم، شادی و خوشحالی کودکان لازم و ضروری است. در هر مرحله از تحول جسمانی و رشد شناختی کودک؛ مهارتهای مختلفی در حال شکلگیری و پیشرفت است. پس در هر سنی بسته به نوع تواناییهای در حال رشد، اسباببازیهای خاصی میتوانند مفید باشند و به تحول بهتر کودک کمک کنند.
ما در این مقاله از چیدانه به بررسی اسباببازی مناسب کودک در هر دوره سنی پرداخته و این سوال را پاسخ دادیم که؛ چه اسباببازیهایی برای کودکان مناسب است؟ اگر در این زمینه سوال دیگری دارید؛ کارشناسان ما پاسخگوی شما خواهند بود.