یک پروژه ساختمانی شامل مراحل مختلفی است که هر قسمت آن تخصص خاص خودش را می طلبد. با اینکه امروزه می بینیم ساختمان سازی، شغل برخی از افراد تحصیلات غیرمرتبط است و آن را به شکل پیمانکاری انجام می دهند؛ ولی وقتی کار ساخت صفر تا صد ساختمان را به افراد حرفه ای و دارای تحصیلات بسپرید خیالتان راحت است. طراحی و اجرای تخصصی ساختمان موضوعی است که امروز چیدانه به آن می پردازد.
وقتی یک ساختمان قرار است ساخته شود، به متخصصان مختلفی نیاز است تا پروژه تکمیل شود. به طور کلی هر پروژه ساختمان سازی ، با هر نوع کاربری به سه بخش سازه، طراحی معماری و تاسیسات تقسیم می شود. ولی وقتی از ساختار کلی ساختمان صحبت می کنیم دو قسمت سازه و طراحی ساختمان از بخش های اصلی طراحی ساختمان هستند. و پس از آن اجرا و تکمیل تاسیسات شروع می شود. انجام هر مرحله با بخش های قبلی هم پوشانی دارد و بعضی از مراحل کار به موازات هم انجام می شوند.
مشاهده بیشتر
به طور کلی طراحی و اجرای ساختمان سه بخش دارد:
ساختار و سازه هر ساختمانی بر اساس نوع مصالح به کار رفته می تواند بتنی، فولادی و یا چوبی باشد. در این بخش از اجرای ساختمان مهندسان عمران محاسبات مربوطه را انجام می دهند و ساختمان را طبق طرحی که معمار طراحی کرده است، می سازند. از مرحله طراحی اولیه تا اجرای کامل سازه ساختمان؛ لازم است مهندسین از نرم افزارهای مختلفی استفاده کنند.
بخش مهمی از اجرای ساختمان، طراحی و اجرای اصولی تاسیسات آن است. و با اینکه در ظاهر ساختمان نقش زیادی ندارد ولی امکانات لازم برای آسایش و رفاه را تامین می کند. فضای لازم برای تاسیسات در حین اجرای ساختمان در نظر گرفته می شود و در اواخر اجرای ساختمان بخش تاسیسات شروع به کار کرده و آن را تکمیل می کنند. اجرای تاسیسات ساختمان شامل: سیستم سرمایشی، گرمایشی، نورپردازی، لوله کشی ساختمان، گازرسانی، استخر، پله برقی و آسانسور و.. است.
مطلب پیشنهادی: آشنایی با صفر تا صد تاسیسات برقی ساختمان
بعد از اینکه ساختار اصلی ساختمان یعنی در و دیوار و پنجره ها و..اجرا شدند، حالا نوبت به زیباتر شدن و پرداختن به جرئیات می رسد. اینجاست که باید معمار به فکر اجرای نمای ساختمان باشد. و در حین اجرای نما و یا پس از آن، طراحی بخش های داخلی ساختمان هم انجام می شود.
اولین چیزی که هویت و سبک طراحی ساختمان را نشان می دهد، نمای آن است. انتخاب فرم و متریال به کار رفته در نمای ساختمان به عواملی مانند؛ سبک طراحی، اقلیم منطقه، نوع نصب، فرم ساختمان و میزان بودجه کارفرما بستگی دارد.
نمای ساختمان می تواند از انواع متریال مانند: آجر، شیشه، سنگ، کامپوزیت، ترموود، سرامیک، بتن و.. اجرا شود. در کشور ما اغلب ساختمان های کلاسیک؛ نمای سنگی دارند که در آن تزئینات و نورپردازی نقش مهمی دارد. ولی برای اجرای نمای مدرن هم می توان از انواع متیال مانند شیشه، سرامیک و یا کامپوزیت استفاده کرد.
مطلب پیشنهادی: مدرن ترین انواع نمای ساختمان و مزایا و معایب آن ها
وقتی می خواهیم وارد ساختمان شویم، بعد از اینکه نمای ساختمان را می بینیم، با ورود به ساختمان به حیاط و یا محوطه می رسیم. زیبا و سبز بودن محوطه باعث ایجاد جذابیت ساختمان خواهد شد. در نتیجه در بخشی از طراحی و اجرای تخصصی ساختمان باید به طراحی محوطه، حیاط و یا پارکینگ ساختمان پرداخته شود. به جز طراحی فضای سبز و استفاده از گیاهان برای محوطه، می توان از انواع آلاچیق، نورپردازی، انواع متریال برای مسیر عبور و یا دیوار استفاده شود.
بخشی از طراحی دکوراسیون داخلی مربوط به تزئینات داخلی و یا رنگ و متریال مورد استفاده در فضای داخلی مربوط می شود و قسمتی از آن را وسایل و لوازم منزل می سازد. بخش هایی از طراحی دکوراسیون داخلی در حین اجرای ساختمان انجام می شود. ولی ممکن است یک ساختمان چندین سال پس از ساخت، با تغییر نیازها و یا مد روز نیاز به بازسازی و طراحی مجدد دکوراسیون داشته باشد.
به طور کلی برای اجرای ساختمان توجه به برخی از نکته ها اهمیت دارد. برخی از موارد مورد توجه عبارتند از:
همانطور گه گفتیم به طور کلی مراحل اجرای انواع ساختمان یکی هستند. ولی با توجه به اینکه ممکن است امکانات مختلفی در ساختمان های متفاوت نیاز باشد، بین اجرای آنها اختلافاتی وجود دارد. به طور مثال اجرای تاسیسات در یک ساختمان درمانی با ساختمان مسکونی متفاوت است.
ابعاد و اندازه از اولین ویژگی هایی است که جانمایی فضاها در داخل ساختمان را تعیین می کند. این مسئله در همه ساختمان های با هر نوع کاربری مهم است ولی شاید در ساختمان های مسکونی به دلیل تعیین تعداد اتاق خواب و دیگر امکانات اهمیت بیشتری داشته باشد.
از اصول بسیار مهم در طراحی و اجرای تخصصی ساختمان، در نظر گرفتن شرایط اقلیم منطقه و نورگیری ساختمان ها است. این مسئله به خصوص در شهرهای بزرگتر که ساختمان های چند طبقه و متراکم در کنار هم ساخته می شوند اهمیت زیادی می یابد. معماران و طراحان با تعبیه صحیح و استاندارد در و پنجره و نورگیرها، سعی می کنند نهایت استفاده از نور طبیعی را داشته باشند.
هر نوع ساختمان به خصوص ساختمان های مسکونی بهتر است فضاهای بازی مانند بالکن؛ تراس، حیاط و یا پاسیو داشته باشند تا جریان هوای تازه به داخل ساختمان به خوبی انجام شود. همچنین در صورت وجود فضای کافی، بهتر است محوطه و فضای سبز برای استفاده افراد در نظر گرفته شود.
بخشی از طراحی و اجرای تخصصی ساختمان، رعایت استانداردها و آیین نامه های ساختمان سازی است. طراحان و معماران متخصص با در نظر گرفتن همه عوامل، ساختمانی را طبق قوانین طراحی می کنند تا پس از اجرا به مشکل برنخورند.
با اینکه نظر کارفرما در طراحی ساختمان تاثیر بسیاری دارد ولی همیشه نمی توان همه نظرهای کارفرما را اعمال کرد. چرا که کارفرما به اندازه یک طراح و معمار ساختمان به جزئیات و یا قوانین آگاهی ندارد. در طراحی دکوراسیون داخلی طراح راحت تر می تواند نظرات کارفرما را در نظر بگیرد، زیرا انعطاف بیشتری در مورد طراحی داخلی وجود دارد.
همانطور که در بخش قبلی هم اشاره کردیم، سبک طراحی یک ساختمان از در ورودی آن مشخص می شود. جنس مصالح مورد استفاده در نما، ورودی، محوطه سازی، پله ها و… بخشی از سبک طراحی را می سازد. این مسئله بر روی هزینه های طراحی و اجرای ساختمان تاثیرگذار است.
مطلب پیشنهادی: سبک های معماری داخلی، 9 سبک از بهترین ها
کلام آخر:
طراحی و اجرای تخصصی ساختمان از صفر تا صد مراحل زیادی دارد. با اجرای صحیح هر یک از مراحل اجرای ساختمان، ایمنی و زیبایی و رضایت مشتری با همدیگر بدست می آید. برای طراحی و اجرای تخصصی ساختمان اهالی فن چیدانه در زمینه معماری و دکوراسیون همراه شما هستند.
مطالب پیشنهادی: